Диета со колаген: Испробајте ја оваа неверојатна диета и одма ќе видите резултати!

14 јануари, 2021
диета

Што точно е колаген?

Тоа е група на влакнести протеини кои се „заплеткуваат“ во влакнести ткива – замислете илјадници жици. „Колагенот е лепак што не држи заедно“, вели лекарот. Го има низ целото тело, од кожата и ноктите, до коските, мускулите, крвните садови и цревните sидови.

Има многу важни својства против стареење – затоа е присутен во толку многу козметички производи кои ветуваат младешка и сјајна кожа. Проблемот е што како што старееме, почнуваме да „губиме“ се повеќе и повеќе колаген. Се проценува дека на возраст од 50 години, неговото производство се намалува за 75%. Но, скапоцениот колаген не ни го одзема само времето. Други фактори кои придонесуваат за недостаток на производство во организмот се пушењето, стресот, сончевата светлина и потрошувачката на шеќер!

Како колагенот придонесува за слабеење

Истражувањата покажаа дека глицинот, аминокиселина која се наоѓа во високи концентрации на колаген, помага во губење на абдоминална и висцерална маст. Покрај тоа, многу е важно да се одржи високо ниво на енергија за време на диетата. Исто така, кога губиме тежина, кожата се релаксира, колагенот помага побрзо да се постигне хармонична фигура по слабеењето.

Која е „забранетата“ храна во исхраната со колаген?

Покрај шеќерот, постојат и други намирници кои го „саботираат“ производството на колаген, па затоа не ги вклучуваат во оваа диета, како што се:

– Оние кои се богати со обработени јаглени хидрати, како што се шпагети, колачиња, крекери итн. – преработено месо – Помфрит

Која храна е попосакувана?

– зеленчук со светла боја (тиква, аспарагус, брокула, моркови, пиперки, сладок компир)

– зелен зеленчук (спанаќ)

– ферментирана храна, како што се кефир и кисели краставички

– овошје кое се бори против слободните радикали, како што се цреши, грозје, авокадо, киви, јаболка

– пилешко и мисирка

– растителни извори на протеини, како што се мешунките и оревите

– екстра девствено маслиново масло