ДОКТОРИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ: Пред да ја примите ВАКЦИНАТА, не смеете да ги земате овие две намирници, додека некои се строго задолжителни!
Најчестите несакани ефекти на вакцината се; болка во раката (во која е дадена вакцината), треска во траење од еден до неколку дена, болка во коските …
Сите четири вакцини што се достапни во светот се даваат во две дози, а ефикасноста при создавање заштита од коронавирус и периодот потребен за развој на антитела варира во зависност од видот на вакцината, Pfizer-Biontek работи најбрзо, а кинеската најдолго – шест недели.
Експертите исто така истакнуваат дека е потребно да се избегне прекумерен физички напор пред и по вакцинацијата, да се јаде здраво и да не се изложува на стрес.
И, дали има храна што треба да се избегнува пред вакцинацијата?
Сите светски експерти забележуваат дека оваа храна треба да се избегнува:
- Алкохол
Алкохолот може да предизвика алергиски реакции и да го ослаби имунитетот. Истражувањата покажаа дека вишокот алкохол го намалува бројот на периферни Т-клетки, ја нарушува рамнотежата помеѓу различните видови на овие клетки и влијае на нивното активирање. Исто така, може да предизвика губење на периферни Б-клетки, кои сите го зголемуваат ризикот од инфекции (на пр. Пневмонија, ХИВ инфекција, вирус на хепатит Ц и инфекција со туберкулоза) и може да ја нарушат улогата на самата вакцина – производство на антитела кои се борат против инфекции.
- Алергиска храна
Луѓето склони кон алергиски реакции треба да избегнуваат алергиска храна пред вакцинацијата. Овие намирници кои го зголемуваат производството на хистамин вклучуваат: јагоди, чоколадо, пушено месо, агруми, „мувлосани“ сини сирења. Оваа храна ги иритира мембраните на мастоцитите, што може да предизвика алергиска реакција за време на вакцинацијата.
И еве што се препорачува …
- Вода
Пиењето вода пред вакцинацијата е од суштинско значење – дехидрацијата може да влијае на „реакцијата“ на организмот на вакцината.
- Додатоци
Витаминот Д го стимулира имунолошкиот одговор за време на вакцинацијата. Студиите покажаа дека нивото на витамин Д е поврзано со подобар серолошки одговор на вакцината против грип кај пациенти со карцином на простата.
Земањето витамин Е четири месеци ги подобрува параметрите на клеточниот имунитет кај здрави стари лица. Овој витамин го подобрува производството на антитела по вакцинирањето против тетанус и хепатитис Б.