Долгиот век зависи од тоа како ќе ги комбинираме овие два вида храна

10 март, 2021
h_56463149_1000x0

Поголемата потрошувачка на овошје и зеленчук е поврзана со помал ризик од смрт и кај мажите и кај жените. Пет дневни порции – две порции овошје и три порции зеленчук, можат да бидат оптимална количина и „комбинација“ за подолг живот.

Студиите вклучени во скоро 2 милиони возрасни лица ширум светот покажуваат дека конзумирањето на околу пет дневни порции овошје и зеленчук е веројатно оптимална количина за подолг живот, покажува новата студија објавена во Американското здружение за срце и списанието Циркулација. Ова мени помага да се намали ризикот од голем број хронични здравствени состојби кои се водечки причини за смрт, вклучувајќи кардиоваскуларни болести и рак.

Сепак, само еден од десет возрасни јаде доволно овошје или зеленчук, според американскиот Центар за контрола и превенција на болести. „Иако групи како Американското здружение за срце препорачуваат четири до пет порции овошје и зеленчук дневно, потрошувачите веројатно ќе добиваат неконзистентни пораки за тоа што го дефинира оптималниот внес на овошје и зеленчук, како што е препорачаната количина, и која храна да се вклучува и да се избегнува,.

Како помина истражувањето Ванг и неговите колеги ги анализирале податоците од здравствената студија на медицинските сестри и студијата за здравствени работници, во која биле вклучени повеќе од 100 000 возрасни лица чии навики на исхрана и здравствениот статус биле следени до 30 години. И двата податоци содржеа детални информации за исхраната, кои беа собрани повеќе пати на секои две до четири години. За оваа анализа, истражувачите исто така обединија податоци од 26 студии, вклучени околу 1,9 милиони учесници од 29 земји и територии во Северна и Јужна Америка, Европа, Азија, Африка и Австралија.

escort - Korsan taksi