Имате промени на кожата на вратот, рамената? ПОД ИТНО ОДЕТЕ НА ЛЕКАР!

2 јуни, 2021
Screenshot_3

За да го држите под контрола дијабетесот тип 2, за почеток треба да знаете дека боледувате од оваа состојба.

Многу е важно да се открие навреме, а понекогаш симптомите можат да бидат лесни и занемарливи за да не натераат да се сомневаме во болеста. Бројот на луѓе со дијабетес е двојно зголемен во последните 20 години, а за да откриете дали спаѓате во оваа категорија на луѓе, размислете колку често пиете вода во текот на денот.

Постојано обидувајќи се да ја задоволите жедта, но не можете да го сторите тоа, е еден од раните индикатори за дијабетес тип 2. Тоа е чувство на жед кое едно лице го чувствува скоро постојано. Сепак, не мешајте ја оваа состојба со вашата дневна потреба од течности која вообичаено ја внесувате.

Дијабетес тип 2 може да предизвика губење на контролата на телото поради количината на гликоза во крвта. Телото не реагира правилно на инсулин и не произведува доволно, што предизвикува зголемување на нивото на гликоза. Ако глукозата не се контролира и е постојано на високо ниво, тоа може да доведе до голем број проблеми, вклучувајќи проблеми со бубрезите, оштетување на нервите, срцеви проблеми и мозочен удар.

Многу луѓе дури и не знаат дека имаат дијабетес тип 2 сè додека не отидат на редовен преглед. Покрај постојаната жед, откриваме уште еден симптом на дијабетес тип 2. Дијабетесот може да предизвика промени во кожата, токму поради високата гликоза, па жолтите лушпести точки на очните капаци или околу очите се исто така еден од знаците на оваа болест.

Овие промени може да се појават и на вратот, рамената и под пазувите. Ваквите промени на кожата исто така можат да бидат резултат на висок холестерол. Ако имате некој од овие два симптома, најдобро е да проверите кај вашиот лекар.