Ако сакате максимално да го зајакнете имунитетот, јадете ги овие 3 намирници секој ден!

13 септември, 2021
217409_profimedia0253444328_ls

Сè што е потребно за градење силен имунитет се наоѓа во оваа храна

Добрите бактерии во организмот се важни за одржување на многу здрави функции, како што се зајакнување на имунитетот, регулирање на расположението, еластичноста на кожата… Постојат „безброј“ видови бактерии во нашиот дигестивен систем, а нутриционистите велат дека треба да обрнете посебно внимание на храната што е пријатна за нив, а тоа е бактеријата akkermansia muciniphila.

Оваа бактерија е многу важна за одржување на здравјето на целиот организам, а особено на здравјето на мукозната мембрана, што е бариера помеѓу нашиот дигестивен систем и остатокот од организмот. Кога мукозната мембрана е здрава, нема ризик од појава на бактерии и несварени честички на храна и нивно достигнување во крвотокот.

„Трите намирници кои се клучни за здрав развој на оваа бактерија се зелениот чај, калинка и брусницата“, откри д-р Марк Хајман.

„Секоја од овие намирници е богата со фитохемикалии, содржи танин, флавоноли, антоцијанини, кои имаат одлични антиоксидантни ефекти. Калинка содржи и пребиотички влакна, а зелениот чај и брусницата содржат антиоксиданти.“

Антиоксидансите се молекули кои се наоѓаат во нашето тело и се прва линија на одбрана на организмот, а нивната главна улога е да го штитат организмот од слободните радикали.

Неговиот предлог е да јадете овесна каша со додаток на брусница и калинки за појадок и да пиете чаша зелен чај со него. На овој начин, ќе му ги обезбедите на организмот сите потребни материи за зајакнување на имунитетот.