Еве дали пушачите имаат поголем ризик да доживеат потешка форма на корона!

8 март, 2021
коко

Од самиот почеток на пандемијата КОВИД-19, поставени се бројни прашања во врска со ризиците од инфекција, како и дали некои категории на луѓе се почувствителни на последиците од оваа злобна болест. Пушачите честопати се споменуваат меѓу „ризичните“ групи, а до денес се објавени неколку различни и спротивставени студии на оваа тема.

Мич Зелер, директор на Центарот за производи од тутун (ЦТП) при американската Администрација за храна и лекови (ФДА), истакна дека податоците јасно укажуваат на тоа дека, во споредба со непушачите, потрошувачите на цигари се изложени на значително поголем ризик од развој на потешки форми на болеста, што може да резултира во потешки форми на болеста.

Зелер, како дел од онлајн конференцијата „ФДА Центар за производи од тутун: Програмски ажурирања и активности“, организирана од Американското здружение за истражување на никотин и тутун (СРНТ), рече дека пушењето може да предизвика воспаление и оштетување на клетките во многу органи и дали овие мерки за ослабување на имунолошкиот систем за да не го оспособи да се брани од болести.

Зелер рече дека затоа никогаш не било толку важно да се размисли за целосен прекин на пушењето, како за време на пандемија.

Тој вели дека неколку алтернативни производи овластени од ФДА можат да им помогнат на луѓето со оваа одлука.

IQOS

Зборувајќи за производите достапни во терапиите за откажување од пушење, Зелер потсетува дека постојат терапии за замена на никотин (NRT) како што се гуми за џвакање, лепенки и таблети, како и рецепт за НРТ, но и современ третман со електростимулација на невроните во мозокот.

Зелер се осврна и на резултатите од работата на ФДА минатата година и потсети дека во јули 2020 година, Агенцијата го класифицираше IQOS, производ што грее наместо да гори тутун, во „категорија производи од тутун со модифициран ризик“. Во својот извештај, ФДА наведува дека: „Научните студии покажуваат дека целосниот премин од класични цигари во IQOS значително ја намалува изложеноста на организмот на штетни и потенцијално штетни материи за време на употребата“.

Д-р Тод Л. Сесил, заменик директор за регулаторно управување со канцеларијата за наука CTP при ФДА, откри дека Агенцијата ќе продолжи да ги проучува новите алтернативни производи што се појавуваат на пазарот и да го процени влијанието врз здравјето на луѓето во иднина., Пред давање одобрение за нивна масовна употреба.