Имунолошката меморија нѐ штити и од корона вирусот, еве како

20 март, 2021
imuni-sistem-korona-830x0

Д-р Сергеј Томиќ, виш научен соработник на Институтот за примена на нуклеарна енергија (ИНЕП) од Одделот за имунологија, објаснува дека освен антитела, имунолошката меморија се состои и од мемориски Б-клетки

По инфекцијата, се развива имунолошка меморија во телото. Ова не е единствениот начин, така што може да биде предизвикано од вакцинација и со тоа да се овозможи ефикасна заштита на организмот кога повторно ќе наиде на иста инфекција. Принципот важи и за заштита од вирус на сериозен акутен респираторен синдром предизвикан од коронавирусот 2 (SARS-CoV-2).

Што ја сочинува имунолошката меморија

Д-р Сергеј Томиќ, виш научен соработник на Институтот за примена на нуклеарна енергија (ИНЕП) од Одделот за имунологија, објаснува дека покрај антителата, имунолошката меморија се состои од мемориски Б-клетки, мемориски Т-клетки (ЦД4 Т клетки) и мемориски цитотоксични Т-клетки Т-клетки), кои нè штитат од повторна инфекција со SARS-CoV-2.

– За време на инфекција или по вакцинирањето, Б-клетките во телото произведуваат антитела на различни делови на вирусот, а еден дел од овие антитела има способност да го неутрализира вирусот пред да ги зарази клетките (т.н. неутрализирачки антитела). Така, не сите антитела се заштитни сами по себе, а нивното ниво (титар) не гарантира дека некое лице е целосно заштитено од повторна инфекција.

Антителата на делот од S (Спајк) протеинот преку кој вирусот влегува во клетката, обезбедуваат подобра заштита, а најрелевантните информации за ефективноста на антителата ги даваат функционалните тестови на неутрализација на вирусот, кои ретко се изведуваат рутински. Повеќето достапни тестови за откривање на антитела, од друга страна, се многу добри за препознавање на луѓе кои претходно биле изложени на вирусот – објаснува д-р Томиќ, кој во ИНЕП управува со испитувањето на клеточниот одговор кај Ковид-19 пациентите.

Како точно имуните клетки се борат против вирусот?

Ако вирусот ја заобиколи првата бариера, мемориските ЦД8 Т-клетки веднаш ги препознаваат и убиваат заразените клетки, кои се резервоар за размножување на вирусот.

– Убиените заразени клетки се отстрануваат од телото со вродени имунолошки клетки, кои истовремено ги активираат CD4 Т-клетките кои помагаат во меморијата. ЦД4 Т-клетките веднаш произведуваат цитокини и интерферони, молекули кои директно спречуваат размножување на вирусот во клетките (се мешаат во репликацијата на вирусот) и ги информираат другите делови на имунолошкиот систем како да се отстрани инфекцијата брзо и ефикасно. ЦД4 Т-клетките исто така помагаат да се активираат мемориските Б-клетки, односно да се стимулираат да започнат со производство на овојпат високо ефикасни антитела.

– Откривањето на мемориските Б и Т-клетките специфични за компонентите на SARS-CoV-2во организмот веќе се изведува во рамките на научните студии во нашата земја, а исто така ќе биде можна и нивна поширока примена – вели д-р Томиќ, виш научен соработник на ИНЕП, чии резултати од истражувањето се поврзани со полето на клеточен одговор SARS-CoV-2 објавено во престижното меѓународно списание Frontiers on Immunology во февруари оваа година.