Еве што се случува кога пиете вино што е отворено премногу долго и дали може да ви наштети

9 мај, 2021
three glass of white red and rose wine with dim light in wooden restaurant table with a grape background

Дали дома имате шише вино кое е отворено долго време?

Не сте сигурни дали тоа вино сè уште може да се пие?

Еве што се случува ако го направите тоа

Завршувањето на вечерта со добра чаша вино е обичај на многу луѓе. Но, што ако навистина не сте жедни или виното нема таков вкус каков што сте очекувале? Тогаш може да се случи отвореното шише да се остави настрана и да се забележи по неколку дена. Ние ќе ви кажеме што ќе се случи ако го испиете.

Дали има ризици по здравјето кога конзумирате постаро, веќе отворено вино?

Како прво, можеме да ве увериме: виното не може да се расипе во класична смисла, дури и ако се чува отворено. Ова значи дека не треба да се грижите за здравствените последици ако пиете вино што е отворено подолго време. Дури и кога бактерии влегле во шишето, ова може да доведе до ризици по здравјето, но тоа скоро никогаш не се случува. Фактот дека виното не може да се расипе се должи на алкохолот што го содржи.

Во однос на вкусот, може многу да се промени кога кислородот ќе го дојде до виното. Потоа започнува процесот на оксидација што можете веднаш да го видите: ако отвореното вино мириса на оцет, има метален или слаб вкус или ако видите области со различна боја (црвена до кафеава или бела до златна), виното повеќе нема да биде вкусно.

Овошното бело вино обично трае пократко од силното црвено, а квалитетот исто така игра голема улога. Општо, сепак, сè уште можете да уживате во виното два до пет дена по отворањето, без да изгубите многу од вкусот.

Најдобрите совети за одржување на отворени шишиња вино:

1. Да се ​​чува на ладно и темно место, што ги забавува хемиските процеси.

2. Секогаш поставувајте ги отворените шишиња исправени, бидејќи во лежечка положба кислородот има повеќе „напаѓачки површини“.

3. Користете специјални тапи (како плута) за херметички да го затворите виното.

4. Ставете го преостанатото вино во помало, чисто шише кога ќе остане само половина или помалку (исто така поради помалку простор за кислород). Конечна идеја за искористување на остатокот од виното што веќе нема толку добар вкус: замрзнете го во форма на коцки мраз. Така, можете да ги користите за готвење кога ви требаат.