Овие 5 намирници можете да ги јадете а да не се здебелите! Тие дури помагаат и во слабеењето!

5 намирници кои се богати со јаглени хидрати и помагаат при слабеење.
Во многу строги диети, јаглехидратите се елиминираат целосно, но тоа е заблуда, нездрава и рестриктивна исхрана.
Присуството на јаглехидрати во исхраната е подеднакво важно за нормално функционирање на организмот, за енергија и одржување на општата здравствена состојба.
Елиминирајте ја брзата храна и преработените јаглехидрати и шеќери од вашата исхрана, кои предизвикуваат таложење на масни наслаги, и наместо тоа, внесете здрави јаглехидрати во вашата исхрана што позитивно ќе влијаат на вашето здравје и ќе ви помогнат да изгубите тежина, да бидете слаби и здрави.
Еве 5 намирници богати со јаглени хидрати кои би требало да ги имате во вашата исхрана:
- Пченка
Важно е дека тоа е органска и свежа пченка што се готви и се пече без масло и без премногу сол. Избегнувајте пченка од конзерва бидејќи често содржи дополнителна сол и шеќер. Пченката е богата со здрави јаглехидрати, влакна, јод, фосфор, магнезиум и калциум и железо.
- Боранија
Здрава и нискокалорична вечера која содржи јаглехидрати, и најдобро ќе го забрза метаболизмот – боранијата. Содржи мал број на калории, но изобилува со растителни влакна кои ќе ве заситат, но и позитивно влијаат на дигестивниот систем. Исто така, содржи бројни витамини и минерали.
- Тестенини од тврда пченица
Овој вид тестенини нема да ја загрози вашата линија, но бидете внимателни со сосот. Користете сосови без многу масло и шеќер, како што се свежо исцедени домати, сос од босилек или соја со посно месо, како што се органско пилешко и зеленчук.
- Леблебија
Недостатокот на влакна во организмот негативно влијае на дигестивниот систем, а леблебијата секако е храна што ќе му обезбеди на вашето тело доволна доза на растителни влакна и растителни протеини. Леблебијата содржи голем број сложени јаглехидрати кои се здрави, како и манган.

- Печурки
Печурките содржат протеини, јаглехидрати и бројни антиоксиданти кои ги неутрализираат негативните ефекти на слободните радикали. Со цел нашето тело добро да ги апсорбира хранливите материи од печурките, комбинирајте ги со месо или житни култури.