СИТЕ го сакаме и немаме претстава колку е здраво: тоа е неизбежно во време на грип и полно со витамини! Идеално за диета!

28 јануари, 2021
878855_profimedia0295594727_ls

Во ерата на корона и грип, сè повеќе се свртуваме кон природните лекови и во таа приказна никогаш не треба да забораваме на киви.

Среде зима и пандемија, време е да вклучите киви во вашата дневна исхрана.

Киви содржи ензим актинидин. Тој е неопходен за разградување на протеините и го олеснува варењето на храната.

Освен актинидин, варењето помага и во овошните киселини, кои се исто така богати со овошје. Ова е особено важно кога нема доволно производство на хлороводородна киселина во стомакот.

Во кинеската медицина, киви се користи со векови за нормализирање на дигестивниот тракт и намалување на ризикот од камен во бубрег.

Киви содржи витамин Ц – 4 дневни дози од само 100 гр овошје. Витаминот Ц е моќен природен антиоксиданс. Ги штити клетките од оштетување на слободните радикали, спречува развој на воспаление, го забавува стареењето и значително ја подобрува состојбата на кожата, давајќи и рамномерна боја и сјај.

Kivi

Друга важна предност на витаминот Ц е тоа што го стимулира сопственото производство на колаген во организмот и ја подобрува неговата апсорпција доколку земате протеини во форма на додатоци во исхраната.

Лесното овошје помага во зајакнување на имунитетот (благодарение на истиот витамин Ц и овошните киселини). Редовната потрошувачка на овошје го стимулира производството на имуноглобулини, заштитувајќи го вашето тело од вируси и бактерии кои предизвикуваат болести. Киви е богата со витамин К, калиум и природни компоненти за разредување на крвта – овие супстанции го намалуваат ризикот од згрутчување на крвта, го зајакнуваат срцевиот мускул, ја зголемуваат еластичноста на sидовите и ја спречуваат нивната калцификација.

Kivi
Eskişehir escort - Sekabet kaç oldu -
Superbetin yeni adresi
-

Dinamobet link

-

kolaybet giriş yapamıyorum