Трик со вилушка и нож што му помага на варењето: Олеснете ја работата на стомакот за само неколку секунди!

13 јануари, 2021
vecera

Всушност, многу е важно како јадеме за да избегнеме преоптоварување на стомакот. Нутриционистот Џо Траверс дава корисни совети за правилно џвакање.

Проблеми со варењето на храната и појава на рефлукс, симптом во кој постои вид на враќање на храната и гастричните сокови од желудникот назад кон хранопроводот. Друг проблем со пребрзо јадење е тоа што може да доведе до зголемување на телесната тежина затоа што во тој случај јадеме повеќе отколку што навистина треба да бидеме сити.

Траверс вели дека храната мора да се џвака онолку колку што е потребно за да се исецка доволно за да може лесно да се проголта.

На овој начин стомакот не се цеди премногу за време на варењето на храната.

“Ако храната не остане доволно долго во устата, таа не се изложува на амилазата потребна за разградување на јаглехидратите. Јаглехидратите се варат многу малку во стомакот и ако храната дојде до неа без соодветна обработка во устата, стомакот треба да работи напорно. „Ако незасечените парчиња храна стигнат до врвот на тенкото црево, тоа може да предизвика надуеност, непријатност и болка“, вели британскиот нутриционист.

Траверс ги советува луѓето да оставаат прибор за јадење по секој залак.

Само откако ќе изџвакате и проголтате еден залак, земете го приборот повторно за следниот залак!

“Има нешто што прави да се чувствувате во брзање кога имате вилушка полна со храна пред вас. Чекате да се стави во устата што ве тера да поголтате залак побрзо”, истакнува Траверс.