Истражувачите велат: Ако сакате да имате добра меморија во староста, јадете што е можно повеќе медитеранска храна

28 февруари, 2021
1bb6acaaaa1eb9d0e771

Медитеранската исхрана не влијаеше на подобро здравје на мозокот на учесниците, но покажа значително влијание врз меморијата и когнитивниот процес

Познато е дека медитеранската исхрана е поврзана со долговечност, здравје на цревата, па дури и подобрување на расположението, а според најновото истражување објавено во Experimental Gerontology, храната од медитеранската област добро влијае на когнитивните функции.

Ова неодамна го докажа тим истражувачи од Универзитетот во Единбург, Шкотска, кој спроведе истражување меѓу 500 лица над 79 години за нивните навики во исхраната, меморијата, решавањето проблеми и брзината на размислување.

Повеќето од испитаниците претходно биле подложени на скенирање со МНР, па истражувачите биле во можност да ја проценат нивната структура на мозокот.

– На когнитивните функции и меморијата најдобро влијае исхраната со многу зелен лиснат зеленчук и минималната конзумација на црвено месо – рече коавторот на истражувањето, д-р Џени Корли, истакнувајќи дека се чини дека овие два фактори се најмногу поврзани со подобра когнитивна функција.

Интересно, вели таа, медитеранската храна всушност не влијаела на подобро здравје на мозокот на учесниците (на пример, повеќе сива или бела материја), но има значително влијание врз меморијата и целокупниот когнитивен процес.

– Позитивната врска помеѓу медитеранската исхрана и размислувањето во оваа студија не е објаснета со поздрава структура на мозокот – вели д-р Корли, но се чини дека мозокот функционира подобро во одредени региони кога е во корелација со овие два диетални фактори; што е можно повеќе зелен зеленчук и што е можно помалку црвено месо..

Таа додава дека одржувањето на когнитивните функции со овој вид исхрана не може да биде поедноставно: и потребно е, вели таа, само за да се осигураме дека внесуваме многу здрави масти, многу свежо овошје и зеленчук и некои извори на малку маснотии на протеини.