ЈА ПОДОБРУВААТ СОСТОЈБАТА НА КРВНИТЕ САДОВИ Еве како да го намалите ризикот од мозочен удар со само две состојки

11 октомври, 2021
Screenshot_1

Научниците сметаат дека резултатите може да се применат и кај мажите

Речиси 70.000 жени учествуваа во американска студија 14 години, која покажа дека портокалот и грејпфрутот обезбедуваат одлична заштита од мозочен удар. Научниците сметаат дека резултатите може да се применат и кај мажите.

Тим научници од Медицинскиот факултет Норвич на Универзитетот во Источна Англија ја испитуваа заштитата што ја обезбедуваат флавоноидите, кои се наоѓаат во овошјето, зеленчукот, темното чоколадо и црвеното вино.

Експертите специјално ја испитуваа врската помеѓу шесте главни подгрупи на флавоноиди – флаванони, антоцијани, масла од флаван -3, флавоноидни полимери, флавоноли и флавони – и ризикот од мозочен удар.

Врската се покажа дека постои кај жени кои јадат поголеми количини на флаванони (45 мг дневно) од цитрус – тие имаат 19% помал ризик од исхемичен мозочен удар поврзан со згрутчување на крвта отколку жените кои јаделе најмала количина (20 мг)

Чаша купечки сок од портокал може да содржи 20 до 50 мг, во зависност од производството и начинот на складирање.

Научниците забележуваат дека е подобро да се јаде свежо овошје отколку да се пие купечки сок бидејќи соковите може да содржат поголеми количини шеќер.

Водачот на истражувањето, нутриционист Един Касиди, вели: „Истражувањата покажаа дека поголемото внесување овошје, зеленчук и особено витамин Ц е поврзано со намален ризик од мозочен удар. Флавоноидите помагаат бидејќи ја подобруваат состојбата на крвните садови и имаат антиинфламаторно дејство.“