Јадете посвесно: 3 ајурведски практики што ги прават оброците по здрави!

7 март, 2021
џи

Многу луѓе јадат на овој начин со години и сведочат за многу придобивки од ваквиот став кон храната. Ако генерално јадете јадењето како свето дело, полесно ќе спречите несовесно консумирање храна, прекумерна диета, па дури и губење храна. Не е важно дали сте верник или не, и каква религија сте, можете да ги посветите оброците следејќи ги многу едноставните правила на ајурведската диета.

Еве три главни правила:

  1. Однапред испланирајте ги оброците и инвестирајте во вистинската храна
    Многумина од нас имаат навика да купуваат брзо, да ставаат сè во корпата, да мешаат храна што не оди заедно и да брзаат и за време на шопингот и додека подготвуваат јадења.

Ако одлучите да ги испланирате оброците однапред, времето во кое ќе одвоите да се грижите и да се сакате ќе биде издвоено во вашиот дневен распоред. Ќе започнете да ја гледате храната и нејзиното готвење како чин на почит. Планирање оброци ќе ви заштедат време и енергија, ќе го намалат стресот и ќе ја намалат сметката за храна со текот на времето.

Грижете се за тоа каде набавувате намирници. Побарајте продавници за природна храна во близина, земјоделски пазари и семејни фарми каде што можете да го наполните сопствениот фрижидер со органски одгледувани локални производи.

На овој начин, вие исто така се грижите за себе на ниво на приоритет. Значи, кога имате вишок пари и време да потрошите, се исплати да ги потрошите на високо квалитетна храна за себе и за вашето семејство.

  1. Изберете ‘жива’ храна наместо безживотна
    Оценете ги вашите неодамнешни избори за храна. Дали повеќето од храната беа свежи, органски одгледувани, цели, свежо зготвени и подготвени со инспирација? Но, поголемиот дел од храната беше едноставна, конзервирана, спакувана, препакувана, замрзната, односно дали беа претежно остатоци што ги готвевте спротивно на вашата волја?

Во Ајурведата, храната пука од виталност, што се нарекува прана или животна сила. Иако кутија со житни култури, конзерва туна или протеинска шипка може да се пофали со хранлива вредност, самиот факт дека тие се на полиците со месеци или се заробени во кутија или конзерва, значи дека во однос на праната, таа е мртва храна

Според античкиот систем, премногу преработената храна со стабилни својства ќе ве направи здодевна, поспана, па дури и болна. Од друга страна, се чувствуваме живи, поврзани и благословени со прана кога јадеме свежо уловена туна, на пример, во споредба со конзервираната туна што ја отворивме.

24sata
  1. Изберете смирувачка, наместо досадна и иритирачка храна
    Постојат три класификации на храна во Ајурведата. Вие сакате да избегнете она што се нарекува „тамасична“ храна. Тоа е тешка храна што прави да се чувствувате поспани или слабите после јадење. Тоа беше застоена и полуварена храна. Оваа листа вклучува и наркотици и лекови.

Исто така, бидете внимателни со ‘рајашичката’ храна. Тоа се стимуланси како кафе или чај, алкохол, многу топла и зачинета храна или храна што предизвикува горење при варење.

Наместо тоа, обидете се да јадете повеќе храна од „сатвич“. Тоа е лесна и лесно сварлива храна што ќе ја зголеми силата, животниот век, здравјето и имунитетот; и е пријатно за сетилата.

honey,  lemon and ginger

Храната што спаѓа во оваа категорија е органско кравјо и козјо млеко; путер и путер од путер; непреработен, неварен, остарен мед; свежо сезонско овошје; мунго леќа зелена или жолта; пченица, ориз и јачмен.

Исто така, на оваа листа има и свеж зеленчук, овошје, ореви и семиња, грав, необработени житарки, месо и јајца одгледувани на пасишта, дива уловена риба и прочистена вода.

Нашиот однос со храната е многу слоен, но ајурведскиот начин на вежбање на самодоверба со јадење такви избрани јадења не е толку комплициран. Веднаш можете да знаете која храна ве отепува (брза храна или повторно загреани замрзнати оброци) или ве прави немирни (безброј шолји кафе) и што ве смирува (шолја млеко), врз основа на начинот на кој вашето тело реагира на тоа.

Следниот пат кога ќе јадете оброк, слушнете што ви кажува вашето тело откако ќе завршите со јадењето и оставете ги тие информации да ги водат вашите избори за храна.