Како да препознаете дали медот е вистински или лажен: Сè што ви е потребно се само една лажица и чаша вода!

23 февруари, 2021
honey-34347741920-830x0

Раководителот на Одделот за биологија откри неколку генијални трикови со кои можете да процените дали медот е квалитетен

Како можете да процените дали медот е вистински или не, ако не го купите од проверен производител?

Раководителот на Катедрата за биологија на Факултетот за ветеринарна медицина, проф. Зоран Станимировиќ откри на што треба да обрнете внимание кога купувате мед.

Како прво, погледнете ја цената, советува професорот Станимировиќ.

– Кога ќе дадете 250 денари за тегла мед, треба да знаете дека тоа не е мед. Реалната цена на медот денес треба да биде околу 500 или 600 денари – вели тој.

Но, има и продавачи кои ја покачуваат цената на „лажниот мед“ само за да ги убедат купувачите дека станува збор за вистински пчелен производ.

Што треба да знаеме при купување мед

Пред да одлучите да купите мед, можете да го тестирате.

– Медот од багрем се разликува од другите затоа што е посветол, со 20 проценти вода во него и 20 проценти полен. Има зеленикаво-жолта боја кога се гледа во однос на светлината. Кога ја вртите теглата, нежно проверете ја густината. Медот од багрем е повеќе течен од медот од липа – објаснува проф. Станимировиќ.

Исто така, треба да следите како „одат“меурчињата. Во медот од липа, меурот „оди“ побавно, додека кај вистинскиот мед од багрем, се формира сребрен круг.

– Кога ќе ја отвориме теглата, „конецот“ од истекувањето на медот не смее да се прекинува. Ако е прекинат, тоа веќе укажува на проблем – вели тој.

Тестот што може да открие дали медот е вистински или не е многу едноставен: земете лажица мед, па ставете го во чаша вода. Вистинскиот мед е тешко да се отстрани од лажицата и се таложи на дното на чашата. За разлика од него, фалсификатот ќе се раствори брзо и лесно.

Пламен на свеќа и лажичка мед

Постои и друг начин да откриете дали медот што го купивте е вистински или лажен.

– Ако лесно истуриме мед во лажица и го загрееме на пламен од свеќа, медот ќе зоврие, но нема да се карамелизира, ниту ќе мириса на шербет. Ако тоа се случи, тоа значи дека е додаден шеќер – објаснува проф. Станимировиќ.

Според него, важна карактеристика на медот е кристализацијата. Но, и тука треба да бидеме внимателни; вистински мед ќе се кристализира во целата тегла, а лажниот само на дното.