Како вишокот на маснотии делува на органите? Ги зголемува мигрените за 40 проценти!

20 јуни, 2021
c89de61ec1051031c8b3f21938c1bdb4e1b283a7

Естетиката не е единственото нешто што треба да ве загрижува кога станува збор за маснотиите во телото. Тие исто така можат да имаат негативен ефект врз органите како што се мозокот, јајниците, срцето …

Како влијаат мастите врз телото?

Маснотии и главата
Ризикот од развој на мигрена се зголемува кај 40 проценти од младите жени кои имаат вишок маснотии во стомакот.

Маснотии и мозок
Слабоста е поврзано со 36% поголеми шанси за развој на деменција, додека дебелината значи 42% поголем ризик, покажуваат резултатите од студијата спроведена на Факултетот за јавно здравје на Џонс Хопкинс Блумберг.

Маснотии и коски
Јапонска студија покажа дека жените во менопауза, кои имаат прекумерна тежина, имаат поголеми шанси да развијат фрактури, додека многу слабите луѓе се изложени на ризик од фрактури на вратот и рацете.

Маснотии и гради
По менопаузата, дебелите жени имаат зголемен ризик од дури 30 до 60 проценти од развојот на рак на дојка.

Маснотии и срце
Студијата покажа дека дебелината значи поголем ризик, дури 32 проценти, за развој на коронарна срцева болест.

Маснотии и јајници
Дури шест проценти од случаите на неплодност се поврзани со дебелина, додека истиот процент е забележан кај жени кои имаат мала тежина.