Клеопатра изгледала неколку децении помладо. Го миела лицето со овој сок

25 мај, 2021
kelopatra pomlada

Познатата Клеопатра била позната како многу мудра жена, одличен дипломат и командант, но и голема хедонистка, која ги применувала мудрите совети на своите придружници, како и грижата за лицето.

Соодветно на тоа, кралицата на хеленистичкиот Египет од династијата Птоломејци секое утро, без исклучок, го миеше лицето со сок од лимон. Тоа е всушност овошен коктел за лице, но природен, а ефектот е дури и подобар од оној постигнат со козметички третман.

Би било идеално ако секое утро го миете лицето со сок од лимон и го чувате неколку минути.

Во стаклена тегла со, да речеме, литар, литар и половина вода, ставете сецкан лимон, кој со денови ослободува киселина, која станува посилна и поинтензивна, а со тоа и поефикасна на вашето лице.

Во тој сад повремено додавајте свежо парче лимон, а може да додадете и кора откако ќе се исцеди лимонадата, која има и многу витамини и киселина во остатоците од нејзиниот ентериер. Вода и додавајте го секој трет, четврти ден, кажете еден филџан.

Се препорачува лимонот за оваа употреба претходно да се измие во сода бикарбона.

Откако ќе се навикнете на овој третман, ќе сакате да го користите дури и на патувања. Бидејќи оваа вода со лимон не е практична за носење и правење во хотелот, во тој случај исечете лимон и истријте го директно на лицето, ставете овошен сок.

Времето од време менувајте ја водата со лимон и мијте го садот, додајте нов лимон, а кога ќе видите зелен мувла, не значи дека треба да истурите сè, бидејќи таа мувла не е штетна и нечиста за лицето.