Комбинацијата на вакцини против Корона вирусот покажа добри резултати

2 септември, 2021
vakcine-830x0

Во студијата учествувале 499 медицински работници, од кои 100 примале мешани дози, 200 ги земале обете дози на вакцината Pfizer.

Студија од Јужна Кореја покажа дека мешаната комбинација на вакцината, првата доза на AstraZeneca, а потоа и вакцината Pfizer против коронавирусот, има повисоко ниво на неутрализирачки антитела во споредба со двете дози на AstraZeneca.

Во студијата учествувале 499 медицински работници, од кои 100 примале мешани дози, 200 ги земале и двете дози вакцина Pfizer, а остатокот од луѓето ги земале обете дози на AstraZeneca.

Резултатите покажуваат дека сите покажале неутрализирачки антитела кои спречуваат вирусот да влезе во клетките и да се реципира, а резултатот од мешаната комбинација на вакцини покажа слични количини на неутрализирачки антитела како групата што примила две дози вакцина Pfizer

Една британска студија минатиот месец покажа слични резултати, каде што комбинацијата на првата доза на AstraZeneca проследена со доза на вакцина Pfizer покажа најдобри резултати.

Податоците обезбедуваат понатамошна поддршка во одлуката на неколку земји да понудат алтернативи на AstraZeneca како втора доза, по наводните гласини дека AstraZeneсa е поврзана со ретки проблеми со згрутчување на крвта.

Една јужнокорејска студија исто така анализираше неутрализирачка активност против најголемите варијанти на загриженост, соопшти Корејската агенција за контрола и превенција на болести (KDCA).

Ниту една група не покажа намалена активност на неутрализирање против алфа варијантата, која за прв пат беше идентификувана во Велика Британија, но титарот на неутрализацијата се намали за 2,5 до 6 пати во споредба со варијантата Бета, Гама и Делта, која за прв пат беше откриена во Јужна Африка т.е во бразилска Индија .