Сексологот Трејси Кокс: Зошто имаме еротски соништа и што значат тие?

17 февруари, 2021
1711503b51eb9ebe623b.jpeg

Нема сомнение дека соништата го рефлектираат нашето будно расположение или ментална состојба и дека сонуваме луѓе со кои сме се сретнале во реалноста, вели Трејси Кокс, додавајќи дека тие тешко се толкуваат затоа што не значат само едно.

Се сеќавам на моите први два еротски соништа многу живописно, вели експертката за секс Трејси Кокс. Другата, приказната, за која сонуваше во нејзините 20-ти години, и тоа беше „луд секс со љубезен средовечен голман“ на редакцијата на списанието „Космополитен“, каде што исто така работеше.

Зошто имаме еротски соништа?

Студија за продавницата за сексуални играчки „Ловехоне“ вели дека дури 93 проценти од луѓето редовно имаат еротски соништа, но има и многу малку истражувања зошто се појавуваат и што значат.

– Нема сомнение дека соништата го одразуваат нашето будно расположение или ментална состојба и дека сонуваме луѓе со кои сме се сретнале во реалноста – вели Кокс и додава дека, ако вашиот секс со вашиот партнер е лош и ако сте фрустрирани, ќе сонувате повеќе еротски соништа.

Секс со некој што не привлекува во реалниот живот

Може да биде знак дека сè уште го барате вашиот идеален љубовник: во нашите соништа, ништо не нè врзува, па затоа сме послободни да ги истражуваме сите можности.

Секс со некој што го познаваме

Можеби едноставно се восхитувате на некој дел од неговата личност. Приклучувањето кон вашите тела е симболичен начин на кој таа личност ви го пренесува тој квалитет.

Секс со славна личност

Тоа може да биде резултат на заљубување или може да значи дека сакате да бидете забележани и да копнеете по повеќе гламур во вашиот живот.

Секс со некој што не го сакаме

Можеби потсвесно сакате да доминирате или да ја казните таа личност.

Секс со наставник или шеф

Обично ваквите соништа доаѓаат затоа што таа личност многу ни значи во животот, но може да значи и дека копнеете по вниманието на авторитет. Можеби вашите родители не се емотивно достапни за вас?

Насилен секс

Сонување да ве силуваат – не значи дека потајно го сакате тоа. Овие типови соништа обично се однесуваат на контрола: ако немате контрола во вашиот живот, можете да сонувате за сексуална злоупотреба во сон.

Соништа со приврзаност

Соништата што вклучуваат сексуални игри на моќ се исто така честопати желба за контрола во будењето на животот. Честопати можете да се разбудите од сон и да размислите: ‘Колку е чудно! Јас никогаш не би го сторил тоа. Ако сте кротки и нежни во реалниот живот и доминантни во сонот, можеби вашиот мозок ве ’предизвикува’ да станете личност што сакате да бидете.

Секс со брат или сестра

Делот од нашата психа што ни дава морален компас – суперегото – не е активен кога спиеме. Затоа правиме работи што никогаш не би ги правеле. Понекогаш сексот со брат или сестра со кој сме блиски може да значи дека се грижиме дека другите може да видат нешто лошо во нив. Ако станува збор за брат или сестра што не сте ја виделе некое време или не сте близу, можеби вашата потсвест ви кажува да направите нешто за тоа.

Мастурбација

Главната причина за ваквите соништа е фрустрацијата. Затоа е клучно како гледате на мастурбацијата во реалниот живот. Ако сте воспитани да мислите дека мастурбирањето е погрешно, со таков сон вашето тело може да се ослободи од сексуалната фрустрација што често е главниот предизвикувач на еротските соништа.

Групен секс

Може да биде фантазија или премногу да ви се случува во реалниот живот, па сонувате дека треба да ги задоволите потребите на многу луѓе околу вас и вашите.

Оние кои фантазираат за секс со повеќе партнери, главно го прават тоа од егзибиционизам и сексуална љубопитност.

Плескање

Можеби прво мислиме на Кристијан Греј, но овој сон има подлабоко значење. Можеби мислите дека треба да бидете казнети затоа што сте направиле нешто што не требаше да го сторите и ви се допадна.

Соблекување

Претпочитате другите да ве гледаат и да ви се восхитуваат повеќе отколку да ве допираат…