Моќни, хранливи, не дебелеат и го чуваат здравјето: 5 причини заради кои мора да јадете барем едно јаболко на ден!

3 октомври, 2021
326409_jabuke-shutterstock-1115705399_ff (1)

Сите знаеме дека јаболката се овошје што се јаде во секое домаќинство и тоа со добра причина! Тие се неверојатно здрави и хранливи.

Ви носиме 5 фантастични причини зошто треба да јадете барем едно јаболко дневно:

  1. Јаболката се хранливи

Едно средно јаболко (нешто помалку од 200 грама) е исклучително моќно! Има 95 калории, 25 грама јаглени хидрати, 4 грама влакна, а богато е и со витамин Ц, витамин К и калциум. Покрај тоа, тој е извор на манган, бакар, како и витамини А, Е, Б1, Б2 и Б6!

Тие се богат извор на полифеноли и најдобро е да не се лупи јаболкото, бидејќи содржи повеќето полифеноли и половина од влакната.

  1. Ослабете со јаболка

Тие се богати со вода и влакна. Ако јадете јаболко пред оброк, според една студија, ќе бидете poсити од оние што не го јадат. Исто така, истата студија посочува дека тие внеле 200 калории помалку.

Десетнеделно истражување покажа дека жените со прекумерна тежина, кои јаделе јаболка, изгубиле тежина. Со нив, ќе имате пониско ниво на лош холестерол и триглицериди.

  1. Тие се добри за срцето

Јаболката содржат растворливи влакна, што помага да се намали нивото на холестерол во крвта. Тие исто така содржат полифеноли, кои имаат антиоксидативно дејство. Повеќето од нив се наоѓаат во кората. Еден од овие полифеноли е флавоноид епикатехин, кој може да го намали крвниот притисок. Исто така, се верува дека присуството на полифеноли го намалува ризикот од срцев удар!

  1. Намалете го ризикот од дијабетес

Неколку студии покажаа дека јадењето јаболка го намалува ризикот од дијабетес тип 2. Дури и неколку јаболка неделно имаа заштитен ефект. Можно е полифенолите да влијаат на спречување на оштетување на бета клетките кои произведуваат инсулин во панкреасот и често се оштетени кај луѓе со дијабетес тип 2.

jabuka, beli zubi, Zdrav život
  1. Имаат пребиотички ефект

Јаболката содржат пектин, вид на влакна што функционира како пребиотик, односно ги храни добрите бактерии во вашите црева. Тенкото црево не апсорбира влакна за време на варењето, но тие одат во дебелото црево, каде што влијаат на растот на добрите бактерии. Исто така, се претвора во други супстанции што циркулираат низ вашето тело. Според последните истражувања, ова е причината зошто јаболкото е успешно во борбата против дебелината, дијабетес тип 2 и срцеви заболувања …

И не само тоа …

Јаболката имаат природни компоненти кои, според студиите, можат да помогнат во борбата против ракот. Се вели дека тие го намалуваат ризикот од рак, а подоцна и смрт од оваа причина.

Јаболката има антиоксидантни и антиинфламаторни супстанции кои помагаат да се подобри имунолошкиот одговор и да се бори против астма. Тие, исто така, влијаат врз здравјето на коските, особено кога старееме.

escort - Korsan taksi