МОРКОВОТ Е ИЗВОР НА ЗДРАВЈЕ: Го подобрува варењето и работата на црниот дроб, го детоксифицира организмот!

17 јули, 2021
carrot-juice-recipes

За здрава кожа, коса и виталност, потребно е да се внесат доволно витамини и минерали, кои најмногу ги има во овошјето и зеленчукот. Морковот е дефинитивно зеленчук што не се троши во доволни количини иако се смета дека е многу здрав.

Редовното консумирање моркови го штити видот, го стимулира варењето и функцијата на црниот дроб, го зачувува здравјето на срцето и крвните садови, го зајакнува имунитетот, помага при дијареја, го подобрува изгледот на кожата, го чисти телото, го подобрува видот.

Најважниот ефект што морковот го има врз нашето здравје е тоа што позитивно влијае на видот. Овој зеленчук е богат со витамин А, кој има директно влијание врз нашиот вид. Покрај тоа, бета каротенот во морковите штити од дегенерација на макулата, глауком и катаракта.

Редовното консумирање бета каротен го намалува ризикот од глауком и катаракта, помага во зачувување и подобрување на видот и ја намалува миопијата – особено кај децата.

Против висок притисок

Морковот особено се препорачува за луѓе кои имаат висок крвен притисок и страдаат од срцеви заболувања. Тие содржат бета-каротен, алфа-каротин и лутеин, кои се антиоксиданси кои го регулираат нивото на холестерол и го намалуваат ризикот од срцеви заболувања.

Одлично е за орално здравје

Морковот е одличен за здравјето на устата. Додека грицкате на овој крцкав зеленчук, ги вадите остатоците од забите и ги храните непцата. Покрај тоа, морковот го стимулира лачењето на плунка, што го враќа нивото на киселост во рамнотежата и спречува појава на кариес. Овој зеленчук е исто така богат со витамин Ц, кој позитивно влијае на здравјето на забите и непцата.

Детоксифицира црниот дроб

Овој вкусен зеленчук може да го заштити вашиот црн дроб од токсини. Високото ниво на витамин А во морковите игра важна улога во исфрлањето на токсините од телото. Покрај тоа, морковот ги намалува масните наслаги во црниот дроб, додека влакната помагаат во чистење на црниот дроб. Редовната потрошувачка на крцкавиот портокалов зеленчук го намалува ризикот од хепатитис, цироза и холестаза.

escort - Korsan taksi