Најнови информации: Само половина јајце на ден го зголемува ризикот од смрт за 7% ! Еве што вели нутриционистот!

13 февруари, 2021
Two,Fried,Eggs,For,Healthy,Breakfast,.

Јајцата се вклучени во националните упатства за исхрана во многу земји, нутриционистите исто така ги препорачуваат умерено… И тогаш кинеските научници излегоа со овие драматични наоди.


Варени, пржени, изматени јајца или омлети – јајцата подготвени на кој било начин претставуваат сериозна закана за здравјето, и колку почесто ги јадете, толку е поголем ризикот од смрт, се вели во најновата студија. Истражувачите откриле дека јадењето само половина јајце – кое вклучува жолчка и белка – ја зголемува веројатноста за предвремена смрт за дури седум проценти!

Тој ризик, додаваат тие, се зголемува за дополнителни седум проценти за секоја половина од јајцето згора на тоа, така што лицето кое јаде едно јајце на ден има 14% поголеми шанси да умре од оној што целосно избегнува јајца.

Тој несреќен холестерол
Кинеските научници кои го спроведоа истражувањето сметаат дека високите нивоа на маснотии и холестерол во јајцата се виновни за ваквата драматична прогноза. Тие предупредија дека луѓето треба да консумираат само белки или да преминат на поздрави замени за јајца, бидејќи тоа го намалува ризикот од смрт.

На испитаниците во студијата кои јаделе ореви или мешунки наместо јајца, им се намали стапката на смртност за дури една третина. Сличен ефект имаа и месото од живина и млечните производи. Студијата вклучуваше повеќе од половина милион Американци, кои следеа 16 години.

Податоците од оваа студија, објавени во списанието Плос Оне, покажуваат дека 129.328 луѓе кои ја пополниле оригиналната форма починале од почетокот на студијата. Неговиот коавтор, професор Ју Ханг, објасни дека внесувањето на јајца и холестерол е поврзано со поголем ризик од кардиоваскуларни болести, но и смртност од рак.

„На зголемената смртност поврзана со потрошувачката на јајца има големо влијание на внесот на холестерол“, рече тој. За здравствените ефекти на јајцата се дискутира со години и долго време се сметаше за здрав додаток во исхраната.