Научниците открија: Никогаш не ги убивајте пајаците што ќе ги најдете во вашиот дом

20 март, 2021
common-house-spider-on-the-floor-in-a-home-royalty-free-image-1568322713

Да се ​​види како пајак шета околу вашиот дом, се разбира, не е пријатно, но научниците предупредуваат дека колку и да е незгодно или страшно, не треба да го убивате. Според IFL Science, пајаците играат многу голема и важна улога во природата и се дел од внатрешниот екосистем. Оние што ги среќаваме во нашиот дом не се опасни и отровни, напротив, тие можат да отстранат други штетници од домот.

Научници од Северна Каролина спроведоа истражување на околу 50 домови со цел да откријат кои видови пајаци живеат во домовите на луѓето и колку често тие постојат. Резултатите покажаа – буквално во секоја куќа! Тие прават мрежа на аголот од собата и чекаат да биде фатен пленот – штетници и инсекти кои пренесуваат болести. Покрај тоа што може да ве спаси од други инсекти, научникот Мартин Нифелер откри дека пресметките ја покажале глобалната важност на пајаците во намалувањето на популацијата на инсектите и одржувањето на природната рамнотежа. Заклучокот е дека ако се намали бројот на пајаци, бројот на инсекти што се нивна храна и кои се, важно е да се нагласи, многу поштетни и поопасни, ќе се зголеми.