Не е најпопуларно, но е едно од најздравите: Еве за што е добро маслото од авокадо

4 октомври, 2021
Screenshot 2021-10-04 211730

За негово производство се користи зрела пулпа. Бидејќи за подготовка на маслото се користи методот за ладно цедење, производот ги задржува апсолутно сите корисни својства на свежото овошје.

Авокадото заслужено ја доби титулата суперхрана – ретко кое друго овошје може да се пофали со таков импресивен сет на хранливи материи. Маслото од авокадо содржи витамини А, Ц и Е – моќни природни антиоксиданси одговорни за убавината и младоста на кожата и целото тело. Тие се борат со слободните радикали кои ги оштетуваат клетките, ги стимулираат брчките и го забавуваат производството на младешкиот протеин колаген.

Авокадото е една од најкорисните намирници за здравјето на срцето: значително го намалува нивото на „лош“ холестерол поради високата содржина на фитостероли, а влакната, калиумот и магнезиумот ги зајакнуваат срцевиот мускул и крвните садови, спречувајќи го нивното уништување и згрутчување на крвта. Покрај тоа, изобилството на незаситени масни киселини во маслото од авокадо му помага на телото да ги апсорбира витамините растворливи во масти А, Д, Е и К, кои се неопходни за нормално функционирање на сите телесни системи, од мускулно-скелетниот систем до нервниот систем.

Широко се верува дека мрсната храна неизбежно води до зголемување на телесната тежина, но ова е сериозна заблуда. Авокадото е богато со „здрави“ незаситени масти, кои не само што не го попречуваат губењето на тежината, туку може и да го забрзаат. Високата хранлива вредност на маслото од авокадо ви овозможува да заборавите на гладот ​​долго време, што значително го намалува ризикот од прејадување во следните оброци. Покрај тоа, специјалната структура на маснотиите содржани во производот му овозможува на телото веднаш да ги претвори во енергија, а не да ги складира во резерви.

И покрај сите придобивки, маслото е масно и секогаш има висока калорична содржина, можете безбедно да ги зачините вашите омилени салати со масло од авокадо или да го користите во готвењето, но не претерувајте. На крајот на краиштата, ако јадете премногу масти, дури и ако се здрави, тоа не само што доведува до зголемување на телесната тежина, туку може да доведе и до многу здравствени проблеми.

escort - Korsan taksi