НЕ Е САМО ГЕНЕТИКА: Еве што влијае на МЕТАБОЛИЗМОТ, од ова зависи дали ќе се здебелите

3 септември, 2021
profimedia-0298670066

Храната е еден од факторите, но не и единствениот.

Со цел метаболизмот да функционира нормално и да дозволи потрошувачката на калории да се троши рамномерно во текот на денот, потребно е да се грижиме за она што го јадеме, па дури и ако јадете нешто повеќе калорично, треба да се грижите за количината и потоа да се движите преку ден…

Врз брзината на метаболизмот всушност влијаат многу различни фактори, а еве кои:

 • Генетика – Некои луѓе се раѓаат со побрз, а некои со побавен метаболизам.
 • Пол – Мажите имаат поголема мускулна маса и помал процент на телесна маст, што значи дека нивниот БМР е поголем. Покрај тоа, тестостеронот (хормон кој се лачи кај мажите во многу поголеми количини отколку кај жените) е одговорен за забрзување на метаболизмот.
 • Возраст – БМР се намалува со возраста. По 20 -годишна возраст, се намалува во просек за 2% по деценија.
 • Тежина – Колку сте потешки, толку е поголем вашиот БМР, бидејќи на телото му треба многу повеќе енергија за да пумпа крв и да ја одржува температурата. Овие разлики се многу големи. На пример, витката жена има 25% помал БМР од жена на иста возраст која има 30 килограми прекумерна тежина.
 • Површина на телото – Колку е поголема површината на телото, толку е поголем БМР. Високите луѓе имаат повисок БМР, па ако споредите двајца со иста тежина и возраст, лицето кое е повисоко, исто така, ќе има повисок БМР
 • Процент на телесни маснотии – Колку е помал процентот на маснотии во телото, толку е поголем БМР, бидејќи мускулите согоруваат калории и во мирување.
 • Исхрана – Глад или сериозно намалување на внесот на калории може драматично да го намали БМР за дури 30%. Ова важи и за неколку дена, еден ден или дури и неколку часа гладување. Луѓето кои јадат еднаш или двапати дневно имаат помал БМР отколку луѓето што јадат 5-6 пати на ден.
 • Температура на телото / здравје – Секој пат кога температурата на внатрешното тело се зголемува за 0,5 степени, БМР се зголемува за околу 7%. Хемиските реакции во телото се побрзи на повисоки температури, така што пациентот со многу висока температура БМР ќе се зголеми за речиси 50%
 • Надворешна температура – Температурата надвор од телото, исто така, влијае на базалниот метаболизам. Изложеноста на премногу висока и премногу ниска температура го зголемува БМР бидејќи на телото му треба повеќе енергија за да ја одржува внатрешната температура на соодветно ниво.
 • Жлезди со внатрешна секреција – Тироксин (тироиден хормон) е главниот регулатор на метаболизмот. Колку повеќе се произведува тироксин, толку е поголем БМР. Покрај тироксинот, метаболизмот влијае и адреналин, тестостерон и други хормони.
 • Вежбање – Физичката активност влијае на телесната тежина со конзумирање калории, но исто така го зголемува БМР со создавање дополнителна мускулна маса и намалување на процентот на телесни масти. Значи, кога вежбате во текот на денот, согорувате повеќе калории и кога спиете!