Нов лек за намалување на холестеролот кој може да спаси илјадници животи

6 септември, 2021
headache-1540220_1920-750x500

Националната здравствена служба (NHS), здравствениот систем во Обединетото кралство, тестира нов лек за намалување на холестеролот во крвта, наречен „inclisiran“, чија цел е да спречи смрт од последиците од кардиоваскуларните болести кај британското население.

Речиси половина од возрасната популација во Обединетото кралство во моментов има нивоа на холестерол над националните упатства, а 8 милиони луѓе во земјата редовно земаат лекови за намалување на липидите во крвта.

Новиот лек за намалување на холестеролот во крвта наречен „inclisiran“ ја зголемува способноста на црниот дроб да го намали нивото на холестерол на липопротеини со мала густина (LDL), познат како „лош“ холестерол.

Резултатите од глобалната студија спроведена од Империјал колеџ во Лондон покажаа дека лекот е многу ефикасен, а истражувањата во третата фаза покажаа дека вклучувањето, со интервал од 6 месеци, го намали нивото на холестерол до 50 проценти. Во комбинација со статини, истражувачите предвидуваат намалување на нивото на холестерол за 75 до 80 проценти.

Во текот на следните три години, може да биде достапен за околу 300.000 пациенти со висок холестерол и историја на кардиоваскуларни заболувања во Англија и Велс, објави британскиот NHS.

Доколку воведувањето на лекот оди според планот и 300.000 пациенти ќе го примат лекот во следните три години, експертите веруваат дека тоа може да спречи 55.000 срцеви и мозочни удари во Велика Британија и да спаси повеќе од 30.000 животи во следните десет години.

Инјектирање на лекот двапати годишно

Третманот може да биде достапен од 2021 година, а лекот ќе се дава двапати годишно за пациенти со висок ризик од развој на срцеви заболувања, кај некои пациенти во комбинација со статини.

„Inclisiran“ ќе биде администриран во инјекции и даден од лекари од примарна здравствена заштита. Така, лекот треба да се инјектира три месеци по првата доза, а потоа редовно двапати годишно.

NICE (Национален институт за извонредност за здравје и нега) го препорачува како опција за луѓе кои веќе имале мозочен удар или срцев удар и не реагираат на други лекови за намалување на холестеролот.

Извршниот директор на NHS Аманда Причард потсети дека кардиоваскуларните заболувања сѐ уште се „убиецот број еден во светот“.

Верува дека „одлично е што сега постои таков ефикасен лек“ и дека „воведувањето на inclisiran би спасило многу животи и би имало корист за стотици илјади луѓе ширум светот“.

Експертите велат дека иако статините се екстремно ефикасни во лекувањето на високиот холестерол, има потреба од нови иновативни лекови ако сакаме да се бориме против кардиоваскуларните болести кои убиваат стотици илјади луѓе во Британија секоја година.

Срцевите заболувања се водечка причина за попреченост и смрт во светот, вклучително и Велика Британија, а холестеролот е еден од факторите на ризик поврзан со мозочен удар и срцев удар.

Објавувањето на одобрението вклучуваше употреба во Англија и Велс од 1 септември, по неколкумесечни преговори помеѓу NHS и швајцарската фармацевтска компанија Новартис.