ОД ОВА ОВОШЈЕ НАЈТЕШКО СЕ МИЈАТ ПЕСТИЦИДИТЕ: Еве како да ги отстраните!

15 август, 2021
366996_x3_f

Дали знаевте дека грозјето е овошје кое има најголема концентрација на пестициди? Постојат два начина на кои можете да го отстраните ова.

Еден начин е прво да го ставите грозјето во вода и раствор од оцет и да го оставите да отстои 5-10 минути.

Грозјето го зголемува ризикот од изложеност на хемикалии кои не се добри за здравјето на организмот. Затоа е важно добро да го измиете.

Оцетот е една од соодветните намирници за миење грозје. Важно е да почекате додека грозјето не се измие, ако не планирате да го јадете, ова ќе спречи дополнителна влага да го забрза процесот на распаѓање.

Измешајте вода и раствор од оцет. Ако сакате да ги отстраните бактериите и пестицидите, ова е најефикасниот начин.

Ставете го грозјето во раствор од вода и оцет и оставете го да отстои 5-10 минути. Потоа исплакнете го секој куп одделно со ладна вода. Овој процес ќе ги измие преостанатите бактерии или остатоци, а исто така ќе го елиминира вкусот на оцет.