ОВА Е ЕДИНСТВЕНИОТ НАЧИН НА КОЈ БРЕМЕНИТЕ ЖЕНИ МОЖАТ ДА СЕ ВАКЦИНИРААТ: Епидемиолог презентира важни информации за идните мајки

29 мај, 2021
vakcine

Епидемиологот д-р Предраг Кон презентираше важни информации за вакцинирање на бремените жени против корона.

Дадена е општа препорака бремените жени да се вакцинираат против корона, а епидемиологот д-р Предраг Кон презентираше детали.

„Единствениот начин на кој бремената жена може да се вакцинира е да биде во второ или трето тромесечје, нејзиниот акушер-гинеколог јасно да посочи дека треба да ја вакцинира, затоа што тој е оној кој го проценува ризикот од примање на вакцината во врска со ризикот од болеста и заедно со пациентот донесува одлука за вакцинација.”

Тој подвлече дека на бремените жени им е овозможено да се заштитат во второто и третото тромесечје, но дека е многу важно на нив да одлучат за тоа заедно со нивниот избран гинеколог.