ОВАА ХРАНА ПРЕДИЗВИКУВА ПРВУТ! Внимавајте што јадете!

17 август, 2021
228089_xxperut-pexels-photo-1159334_f

Денес, многу е вообичаено да имате сув скалп што се лупи. Во случај вашето теме да е суво, тоа значи дека му е потребна хидратација. Меѓутоа, првутот, од друга страна, се лупи кога вашиот скалп е премногу масен

Некои истражувања сугерираат дека диетата може да помогне да се потисне дел од маслото во косата, а со тоа и создавањето на првут. Одредена храна може да предизвика но и да го подобри првутот. За соодветна борба против првутот, треба да започнете со ограничување на внесот на шеќер.

Шеќерите, маслата и мастите можат да ги „запалат“ хормоните и да предизвикаат воспаление на горниот дел од главата, и да го направат мрсен, а потоа да почне да се лупи.

Други намирници што треба да се земат предвид се овошјето и квасецот. Треба да јадеме повеќе овошје, но да ги намалуваме производите што содржат квасец.

Првутот се храни со маслата од скалпот и така има уште повеќе. Темето потоа се иритира и се обидува да се ослободи од себе со ослободување на делови од темето, т.е. првут, за да се исчисти.