Пијан дури и кога не сака: Неговото тело ја претвора храната во алкохол!

22 јануари, 2021
befunky-collage_6dTzWsK

Според некои среќник, Британецот Ник Карсон страда од ретко нарушување што предизвикува неговото тело да ферментира јаглехидрати и да ги претвори во алкохол во стомакот. Тој секогаш мора да носи тест за алкохол со себе

„Јас сум нехотичен пијаница“, вели Ник Карсон од британски Сафолк, кој страда од ретка и интересна медицинска состојба, наречена и синдром на авто-производство на пиво.

Поради него, тој може да се опие од бесознание, без да испие ниту една капка алкохол. Имено, неговото тело ферментира јаглехидрати и ги претвора во алкохол во стомакот, па дури и парче торта за него има ист ефект како неколку пива на обичните смртници.

Сопственикот на компанијата за чистење ја развил состојбата откако бил изложен на силни хемикалии на работа пред скоро 20 години – но му требале години додека конечно не му бил дијагностициран откако неговата сопруга Карен ја видела состојбата во една епизода на Док Мартин и го едуцирала и принудила да и тој самиот ги посети лекарите.

Повеќе за овој синдром на видеото:

Поради оваа состојба, Ник секогаш мора да носи тест за алкохол со себе – за да може да вози, но и да спречи несвестица после оброк богат со јаглени хидрати.

– Се обидувам да се држам до кето диета, но тешко е затоа што има јаглехидрати во сите видови храна. За неколку минути по целосно трезен оброк, можам да достигнам толку многу промили што трипати ја надминав границата за возење, што е прилично застрашувачко – рече тој.

Ефектот не е пријатен и имам дупки во меморијата. Јас само зборувам глупости и одам во круг. Тоа е како спиење со активности – не сте свесни што правите иако сè уште функционирате и работите, објасни тој.

 „Еднаш пробав мал дел од чипс со малку маснотии и се опијанив така што легнав во дневната соба, повраќајќи, пред на крајот да се онесвестим во рок од 45 минути по јадењето“, вели Ник.

Тоа беше во 2003 година кога Ник првпат ги забележа симптомите на ABS. На работното место нанесе силен растворувач на подот и се чувствуваше многу лошо дома, пред да се онесвести.

– Лекарите рекоа дека прекумерната изложеност на растворувачот предизвикува реакција и кога јадев слатка храна и јаглехидрати, додадов масло во оган и ја ферментирав таа храна – објаснува тој.

Постојат неколку предизвикувачи на ABS, но обично се вклучени антибиотици.

Што е синдром на авто-производство?

Синдром на авто-производство на пиво (ABS), исто така познат како синдром на ферментација на цревата, е многу ретка и донекаде контроверзна состојба. Таа е предизвикана од прекумерен раст на квасец во цревата што ги претвора вишокот јаглехидрати од храната во алкохол и страдаат од страдање на страдалниците. Бидејќи состојбата е толку ретка, многу малку се знае за тоа и не е широко признаена. Поради природата на состојбата, страдаат честопати погрешно за скриени алкохоличари. Оние кои ја имаат оваа состојба може да изгледаат пијани, испотени, збунети и да имаат помала координација после јадење на оброкот што ја активира епизодата. Бидејќи состојбата е толку ретка, лекот сè уште не е познат, но се смета дека помагаат антифунгални лекови за контрола на растот на квасец во стомакот.

Не е шега

Луѓето често ми се смеат кога ќе слушнат за мојата состојба и ја доживуваат како среќа, но тоа ме вознемирува и ја напаѓа мојата самоконтрола, објаснува Ник.

Ова предизвикува цела психолошка штета затоа што се чувствувате толку виновни за она што го кажавте и го направивте претходната вечер.

 „Понекогаш луѓето ја третираат мојата состојба како шега и велат дека сум ефтин за да го извадам затоа што не ми треба пијалок, но всушност е ужасно“, вели Ник, кој сака да ги едуцира луѓето за овој здравствен проблем, така што тој и другите пациенти се помалку осудени.

– Како по правило, имам тест за алкохол што го користам на секој час. Тоа е како да танцувам на минско поле и јас постојано се проверувам – тој зборува за животот со ABS.