ПЛАН ЗА ДЕТОКС: Ослободете го организмот од токсини, забрзајте го метаболизмот и ослободете се од масните наслаги! (Мени)

28 март, 2021
детокс

За разлика од диетата што секогаш ја започнувавте во понеделник, започнете го овој план за детоксикација од сабота. Ова ќе ви го олесни и поедноставно организирањето, особено ако имате слободни викенди.

Детоксикацијата го чисти организмот, но нема потреба да гладувате. Храната мора да се подели на 4 до 5 оброци земени помеѓу 9 и 18 часот. После тоа, може да се внесе само течност, поточно вода или чаеви.

Треба да пиете околу 2,5 литри течност на ден, дистрибуирани во текот на денот.

По третиот ден, ќе почувствувате повеќе енергија и поголема концентрација. Ова е предлог за мени за седумдневна детоксикација. Во случај да чувствувате глад, јадете друга варена јајце или супа од зеленчук.

САБОТА – ЦРВЕН ДЕН

Појадок 9 часот: чаша 3 дл сок од домати

Закуска од 11 часот: едно црвено јаболко

Ручек 13 часа: салата од 250 грама домати, 150 грама сирење (5 до 10% млечна маст), 2 лажички маслиново масло, малку морска сол, оригано, босилек и ракета

Ужина 16 часа: 3 сливи

Вечера во 18 часот: 150 грама лосос на скара, 2-3 варени моркови и 2 лажички маслиново масло

НЕДЕЛА – ЗЕЛЕН ДЕН

Појадок 9 часа: 300 грама киви или чаша свеж сок од киви

Закуска од 11 часот: 1 зелена салата прелиена со сок од лимон, 2 лажички маслиново масло и 5 маслинки

Ручек 13 часа: 150 грама месо на бело пилешко или мисирка на скара и чаша варен спанаќ со 2 лажички маслиново масло

Ужина 16 часа: 5 бадеми

Вечера во 18 часот: 400 грама варена брокула со 2 дл јогурт

ПОНЕДЕЛНИК – ПОРТОКАЛОВ ДЕН

Појадок 9 часа: 3 дл сок од морков и портокал

Ужина 11 часа: 2 портокали

Ручек 13 часа: 2 варени јајца и 3 свежо рендан морков со сок од лимон и 2 лажички маслиново масло

Ужина 16 часа: 4 суви кајсии

Вечера во 18 часот: 300 грама печена тиква или чинија супа од тиква со 2 лажички маслиново масло

ВТОРНИК – ВИОЛЕТОВ ДЕН

Појадок 9 часот наутро: 250 грама замрзнати боровинки или 2 дл природен сок од боровинка без додавање шеќер

Закуска од 11 часот: 5 сливи

Ручек 13 часа: 300 грама варена цвекло со 2 лажички маслиново масло и мала конзерва туна во саламура

Закуска 16 часа: 25 грама лешници

Вечера во 18 часот: 1 модр патлиџан на скара со 100 грама сирење со максимум 10% млечна маст

СРЕДА – ЖОЛТ ДЕН

Појадок 9 часот: 300 грама ананас или свежо исцеден сок од ананас

Ужина 11 часа: 2 дл јогурт или 1 кисело млеко со низок процент на млечни маснотии

Ручек 13 часа: 150 грама бело месо на скара и една жолта пиперка

Закуска 16 часа: 30 грама суво грозје (бело)

Вечера во 18 часот: 250 грама варена пченка

ЧЕТВРТОК – ДЕН НА ОВОШЈЕ

Појадок 9 часа: 3 дл сок од разни плодови по ваш избор

Ужина 11 часа: 1 портокал

Ручек 13 часа: 2 банани

Закуска 16 часа: 30 грама ореви по ваш избор

Вечера во 18 часот: 100 грама суво овошје по ваш избор

ПЕТОК – ДЕН НА ЗЕЛЕНЧУК

Појадок 9 часа: 3 дл исцеден сок од зеленчук – на пример, основата може да биде морков, целер, цвекло … Може да купите и природно исцеден сок без додавање шеќер и конзерванси

Ужина 11 часа: еден куп ротквици

Ручек 13 часа: 350 грама свеж зеленчук – да речеме, зелена салата, домат, краставица, зелен пипер … Додадете малку сок од лимон, 2 лажички маслиново масло и чаша варен спанаќ

Закуска 16 часа: 300 грама зелка рендана како салата или само закуска на парчиња

Вечера во 18 часот: супа од зеленчук. Најдобро би било да го направите од брокула, моркови, карфиол и сето тоа да го зачините со малку органски сув зачин и 2 лажички маслиново масло.