Постојано сте сексуално возбудени? Еве што се крие зад тоа и дали сте во ПРОБЛЕМ

14 јуни, 2021
Screenshot 2021-06-14 214229

Либидото варира од личност до личност. Меѓутоа, ако ви се случува постојано да е високо, можеби ќе треба да се запрашате дали е се во ред.

Што е нормално кога станува збор за сексуалниот нагон?

Експертите тврдат дека тоа не е толку лесно да се утврди. Желбата за секс варира во текот на животот.

Во суштина, експертите велат дека нормален сексуален нагон е оној што прави да се чувствувате пријатно – без разлика дали станува збор за секс еднаш месечно или неколку пати неделно.

Меѓутоа, ако сметате дека сте премногу сексуално возбудени, ова може да бидат некои од причините:

1. Многу ве привлекува вашиот партнер

На почетокот на врската, тоа обично е случај. Тогаш страста е најизразена, возбудата е многу голема, хормоните дивеат.

2. „Зависни сте“

Сексуалната зависност е слична на „зависноста“ од видео игрите, употребата на мобилниот телефон или гледањето порнографија. Сепак, овие однесувања не се слични на зависностите од хероин, алкохол или кокаин – објаснува Меланкон.

3. Имате хиперсексуално нарушување

– Хиперсексуалноста може да влијае на функционалноста на поединците и да предизвика загриженост во врската – вели Меланкон.

„Сексот може да се користи како механизам за справување, слично како што некои луѓе пијат алкохол или земаат дрога за да избегнат справување со нивните чувства и проблеми“, додаде таа.

Што да се прави?

Доколку прекумерното либидо ви пречи во секојдневното функционирање, консултирајте се со стручно лице за помош.