ПОЗНАТ РУСКИ ХИРУРГ – „ЛЕКАРИТЕ ЛЕЧАТ БОЛЕСТИ, НО ЗДРАВЈЕТО ГО СТЕКНУВАШ САМ“: Еве како да се храните и да вежбате според него!

5 август, 2021
Saveti-za-zdravlje-ruskog-hirurga-Nikolaja-Amosova-41814844

Николај Амосов, руски научник, академик, кардиолог и хирург, им помогна на илјадници болни луѓе. Тој беше првиот во Советскиот Сојуз што го замени митралниот залисток и воведе методи за хируршки третман на срцеви мани. Амосов лично извршил повеќе од 6.000 операции на срце.

Меѓутоа, со текот на годините, неговото тело беше преоптоварено, животот носел стрес и тоа остави траги врз неговото здравје. Беа пронајдени одредени промени во ‘рбетот, а потоа го воведе својот здравствен систем за да ги одржува телото и организмот во оптимална состојба.

Тој рече: “Лекарите третираат болести, но мора да стекнете здравје самостојно”. Според научникот, здравјето е „резервен капацитет“ на органот, и само со работа на себе, обука и трпение, може да се зачува.

Тој остави зад себе бројни совети за здравје, и главно се базираше на диета и физичка активност. Тој рече дека треба да јадете свежо овошје и зеленчук што е можно почесто и преку нив да се обезбедите со витамини и минерали. Тој мислеше дека е грешка да се готви зеленчук, бидејќи тоа ги уништува витамините. Неговиот совет е да консумирате 300 гр овошје и зеленчук дневно, максимум 1 килограм. Тој, исто така, препорача конзумирање свежи сокови од овошје и зеленчук.

Тој рече дека јаглехидратите се неопходни за енергија, но дека треба да избегнувате слатки, но да земате јаглехидрати од очите и житарките. Тој исто така спомена дека употребата на маснотии во млеко, месо, па дури и леб треба да биде ограничена, бидејќи тие се екстремно калорични.

Тој му даде посебно значење на одржувањето на физичката активност. Тој измислил сопствен систем за вежбање во кој може да се направат околу 1000 движења за половина час. Вежбите може да се повторат во неколку серии, а еве како изгледа програмата за вежби на славниот Николај Амосов:

1. Наведнете се напред, потоа допрете го подот со прстите или дланката.

2. Навалете се од странично налево со поместување на левата рака надесно над главата, додека десната рака со положбата на телото ќе се спушти нагоре. Нежно повлечете ја раката и тој дел од телото на страна, а потоа повторете со другата рака.

3. Раширете ги рацете пред градите, поврзете ги тупаниците и повлечете ги малку надесно, потоа лево додека ја движите главата.

4. Ставете ги рацете зад грб и допрете ја левата лопатка со десната рака и десното рамо со левата.

5. Подигнете го коленото до градите и фатете го со раката, повторете неколку пати, потоа повторете со другата нога.

6. Фатете го задниот дел од столот со рацете и правете сквотови.

7. Правете склекови на подот или со потпора, на пример покрај креветот.

8. Скокнете на едната нога, потоа на другата.

9. Легнете на стомак и обидете се да ја допрете главата со нозете.

10. Легнете на стомак, ставете ги рацете на главата, раширете ги лактите и подигнете го горниот дел од телото од подот неколку пати, колку што можете повеќе.

Овие серии вежби се многу едноставни, а ние исто така направивме многу од нив за физичка култура на училиште. Повторете ги секојдневно и ќе имаат одличен ефект врз вашето тело. Амосов зборуваше и за важноста на менталната смиреност за здравјето, па според некои наводи, тој практикувал медитација за да се смири.