ПРИНЦИП НА ИСХРАНАТА „СИНА ЗОНА“: Луѓето во ОВИЕ области живеат над 90 години и на сите им е заедничко како се хранат!

5 март, 2021
181550_pexels-nataliya-vaitkevich-6942043_f

Дан Битнер, кој ги проучува овие области, ги смета за „сини зони“, населението во овие џебови на планетата има исклучително висок процент на стогодишници – луѓе кои живеат над 90 или 100 години. Тие исто така имаат ниска стапка на хронични заболувања, вклучувајќи дијабетес, срцеви заболувања, рак и дебелина.

Споменатите региони се: Окинава во Јапонија, Сардинија во Италија, Никоја во Костарика, Икарија во Грција и Лома Линда во Калифорнија.

Иако овие се многу различни делови на светот, луѓето во овие области имаат заеднички начин на живот, едната е примена на слична диета. Еве подетален преглед за тоа како јадат жителите на сините зони и совети за тоа како да ги усвоите своите навики за долговечност, без оглед каде живеете.

95% од диетата треба да биде од растително потекло

Луѓето во четири од петте сини зони консумираат малку месо, но направете го тоа умерено. Месото се јаде во просек пет пати месечно. Месото наместо да го зафаќа центарот на плочата, е малата страна. Се смета за славеничка храна или начин за ароматизирање пред се на растителни јадења. Жителите на сините зони јадат широк спектар на зеленчук, освен мешунки (грав, леќа, грашок, наут), овошје, цели зрна, ореви и семиња. Барем половина чаша варен грав и две грст ореви се консумираат дневно низ сините зони. Покрај тоа, фокусот е насочен на природно густа целосна храна, а не на преработените производи.

Грижете се за тоа што пиете

Со многу малку исклучоци, луѓето во сините зони консумираат само четири пијалоци: вода, кафе, чај и вино. Во сите пет сини зони, чајот се пие секој ден, а во повеќето се трошат една до три мали чаши црвено вино дневно.

Намалете ги млечните производи и јајцата

Во четири од петте сини зони, кравјото млеко не е вклучено во значителни количини во оброците. Луѓето во Икарија и Сардинија консумираат производи од козјо и овчо млеко. И, луѓето во сите сини зони јадат јајца околу два до четири пати неделно, обично едно по едно, во еден оброк, наместо како главен извор на протеини.