ПСИХОЛОГОТ ЖАРКО ТРЕБЈЕСАНИН ОТКРИ КОИ СЕ ТАЈНИТЕ СИГНАЛИ НА ЗАВЕДУВАЊЕ: Еве како да дознаете дали некому му се допаѓате

18 јуни, 2021
Opera Snapshot_2021-06-18_054123_www.alo.rs

Психологот професор д-р Жарко Требјесанин проучувал сигнали за љубов и напишал научен труд „Говорот на телото во додворувањето“, а она што нè интересира сите е – како да откриеме дали му се допаѓаме на некому откако ќе му испратиме сигнали за заведување.

Постојат пет фази на додворување кои се истакнати во книгата „Љубовни сигнали“ од Дејвид Гивенс, што професорот Жарко Требјасанин ја користел во својата научна работа. Тоа се привлекување внимание како првата фаза, втората фаза е одговор на првата фаза, третата фаза е вербална комуникација, четвртата е допир, а петтата е водење љубов.

“Треба да се разгледаат многу суптилни сигнали и да се прочитаат, бидејќи секој следен чекор подразбира дали сте успеале овде. Секоја фаза, секој чин има своја цел и специфични невербални, љубовни сигнали, поглед, кинезичка комуникација, движења со гестови, некаде просторна комуникација , ставови што ги заземаат, позицијата на телото и некаде може да има глас, а подоцна и допир “, рече психологот Жарко Требјасанин во емисијата Агапе.

„Првиот чин на додворување се одвива на далечина, ако сме на растојание, освен облека и визуелни сигнали, се појавува поглед. Погледот е многу моќна форма на комуникација и ако погледнете некого во очи, тоа предизвикува непријатност, освен љубовниците кои можат да се гледаат половина час и да уживаат. Тој малку подолг изглед се испраќа околу 3 секунди. После тие погледи, насмевки и гестови, нè очекуваат тајни сигнали. Чекаме да видиме колку се успешни нашите сигнали и дали одговорот е позитивен “.

Тука дојдовме до втората фаза на заведување во која можеме да откриеме дали некому му се допаѓаме откако ќе му испратиме љубовни сигнали.

„Ако лицето што го гледате воопшто не ве гледа или сврти грб или гледа на друг начин, тоа е сигнал дека не сте успеале“, посочува професорот.

Според професорот, лицето треба да прочита каков впечаток оставил и дали му се допаѓа на другата личност. Знаци на одобрување и допаѓање може да бидат насмевка, поглед или малку подолго ракување. Сепак, важно е овие знаци да не бидат толкувани погрешно, бидејќи насмевката може да биде и знак на љубезност и приврзаност, можеби во неа нема ништо еротско. Сепак, подобро е да се обидете и погрешно да ги протолкувате сигналите отколку да не ги земате и изгубите шансата за љубов.

Насмевката или погледот се нешто што најмногу емитува љубовни сигнали, па доколку ги забележите и чувствувате дека лицето е отворено кон вас, многу е веројатно дека им се допаѓате.