ПУЛМОЛОГ ОТКРИ ВО КОИ ГОДИНИ Е НАЈЛЕСНО ДА ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПУШИТЕ: Само тогаш се поминува без маки!

8 јуни, 2021
GettyImages-1038972458

Секој знае колку е штетен тутунот. Сепак, иако се свесни за сериозните здравствени ризици што ги носат цигарите, пушачите тешко се одлучуваат да се откажат. Освен што станува збор за сериозна зависност од која е многу тешко да се ослободиме, многумина стравуваат и дека ќе се здебелат откако ќе се „откажат“ од цигарите.

Она за што малкумина мислат е дека зависноста од цигари се зголемува со „искуство“. Искусните пушачи обично пушат повеќе и избираат посилни цигари. Сепак, како што уверуваат експертите, никогаш не е доцна да се откажеме од тутунот, а всушност е уште полесно да се спроведува во пракса со текот на годините.

Дали сте забележале дека обично постарите луѓе одлучуваат да се откажат од цигарите? Не е случајно. Тие не само што имаат поголема мотивација, туку и доживуваат бројни и многу тешки симптоми со текот на годините, како што се отежнато дишење, постојана кашлица, срцеви заболувања … Така, негативните последици што ги чувствуваат стануваат нивна предност во однос на младите пушачи кои сѐуште не ги искусиле „шармите“ на оваа лоша навика.

“Наспроти популарното верување, откажувањето од пушење во подоцнежните години воопшто не е толку тешко. Постарите пушачи развиваат аверзија кон зависност со текот на годините, и колку подолго пуши човекот, толку полоша му се чини оваа лоша навика”, вели Њујорк пулмолог Д-р Армин Пур.

Според експертот, постарите пушачи имаат поголема веројатност да се чувствуваат уморни, имаат потешкотии со дишењето и постојана кашлица. Тие исто така се изложени на ризик од срцев удар и многу опасни болести.

“Во староста, луѓето кои пушат имаат неколку пати поголема веројатност да умрат од мозочен удар и други хронични болести поврзани со пушењето. Очекуваниот животен век на пушачите е најмалку шест години пократок”, предупредува пулмологот.

Д-р Пур забележува дека всушност е многу полесно да се откажат од цигарите на старост затоа што, меѓу другото, „зрелите“ пушачи се посвесни за тоа колку ќе се подобри нивниот квалитет на живот и целокупното здравје.