РАК во најавата, ПРОМЕНА НА ДНК… Зошто сончањето во солариум е ТОЛКУ ОПАСНО?

24 мај, 2021
142048_sol_f

УВ зраците на кои сме изложени при сончање во солариум ја оштетуваат ДНК во клетките на кожата, што може да доведе до развој на бенигни и малигни израстоци. Ваквото оштетување на крајот може да резултира со меланом, кој е еден од најопасните форми на рак на кожата

И покрај честите врнежи, факт е дека следат потопли денови. Потоплите денови значат помалку облека и повеќе изложена кожа во исто време. По долгата и студена зима и многу долг период на неизложување на сонце, нашата кожа е бледа. Затоа, за жал, огромното мнозинство оди на солариум со цел да добие тен со кој телото изгледа поубаво, затегнато, попривлечно… Сепак, експертите со години предупредуваат на сите штетни ефекти на солариумот и апелираат за да се избегне одење.

Исончан тен

Исончаниот тен е еден од симболите на модерната убавина, наспроти фактот дека некогаш, светлиот тен бил синоним за убавина, па дури и благосостојба. Токму затоа што штавената кожа сега е толку популарна, многумина се изложени на премногу сонце или вештачко сончање или сончање во солариум. Иако многу луѓе мислат дека тен е убав и здрав, сончањето може да биде показател за оштетување на кожата. Внимателното и умерено изложување на сончевите зраци е до одреден степен здраво бидејќи сонцето е избор на витамин Д што е потребен за нормално функционирање на човечкото тело, но навистина треба да се избегнува сончање во солариум.

Рак на кожата

Имено, пред десет години, Светската здравствена организација ги класифицираше солариумите како канцерогени. Солариумите спаѓаат во првата, односно најризичната група, која го вклучува, на пример, тутунот. УВ зраците на кои сме изложени при сончање во солариум ја оштетуваат ДНК во клетките на кожата, што може да доведе до развој на бенигни и малигни израстоци. Ваквото оштетување на крајот може да резултира со меланом, кој е еден од најопасните форми на рак на кожата.

Освен што може негативно да влијае на вашето здравје, сончањето во солариум може да има и негативни ефекти врз убавината и изгледот на вашата кожа. Солариумите, т.е. УВ зраците, се одговорни за распаѓање на колагенот и еластинот во кожата, што следствено на тоа предизвикува предвремено стареење на кожата, што се манифестира во форма на брчки, нееластичност или опуштена кожа, како и појава на сончеви дамки, односно хиперпигментација.