СИТЕ ПИЕМЕ ТУРСКО КАФЕ, НО ПОГРЕШНО ГО СПРЕМАМЕ: Пробајте на оригиналниот начин!

17 септември, 2021
704125_kafa_ls

Турско, домашно, македонско, црно кафе … има многу имиња за овој топол, миризлив пијалок, кој се пие во речиси секоја куќа во Македонија. Сепак, иако станува збор за традиционален пијалок што се пие не само кај нас, туку и во Турција, се чини дека постојано го подготвуваме погрешно.

Или, можеби погрешно не е најпрецизниот збор, но Турците тврдат дека овој пијалок треба да се подготви поинаку.

Имено, кај нас практиката е да се измери количината на вода што ни треба, истурете во тенџере, почекајте да зоврие, истурете ја потребната количина кафе – една лажичка за една шолја кафе – почекајте момент да почне да се крева во тенџере и тоа е тоа.

Од друга страна, во Турција, две лажички кафе се користат за една шолја кафе – иако самите лажички се малку помали од „стандардните“, тие се долги околу еден сантиметар и широк околу половина сантиметар.

Се разбира, количината на шеќер се додава по желба, но тие исто така се користат во еден потег – тие не додаваат жолт, туку само бел шеќер, бидејќи создава повеќе пена во кафето.

Флашираната вода исто така главно се користи за правење кафе во таа земја, бидејќи хлорот во проточната вода може да го уништи мирисот и вкусот на кафето.

Како да направите кафе

Во тенџерето прво ставете шеќер и кафе, па додадете вода. Вклучете го прстенот на најмалиот – ова е грешка што сите ја правиме затоа што го вклучуваме најсилното, за кафето да биде готово што е можно поскоро. Ставете го ѓезвето на шпоретот и промешајте – и не мешајте повторно до крајот на процесот.

Кога ќе се формира пена во ѓезвето и кафето почнува полека да се крева, тргнете го малку со лажица и истурете го во чаши. После тоа, кафето ќе почне побрзо да нараснува, затоа внимавајте да не зоврие. Истурете го кафето до половина од секоја чаша, а потоа дополнете го остатокот во чашите една по една.

Во Турција е обичај секогаш да се служи вода со кафе, се со цел да се исчисти устата со вода пред да се пие овој пијалок и да се почувствува вкусот на кафето на најдобар можен начин.