СОВЕТИ НА ДОКТОР: 5 природни начини за борба против алергии, потполно бесплатни!

4 мај, 2021
5 nacini da se izborite so

Не чини ништо и едноставно e и помага!

Пролетните алергии се вистинска болка, но експертите велат дека постојат работи што можете да ги направите за да ги намалите симптомите или да спречите да се влошат.

Секако, поленот ќе „нападне“ штом излеземе надвор, но тоа не значи дека треба да дозволиме алергиите да се мешаат во нашиот нормален живот и секојдневните активности.

Еве што можете да направите за да ги олесните симптомите!

  1. Ограничете ја изложеноста на алергени

Излезете надвор, но бидете внимателни кога ги правите домашните задачи. Офталмологот д-р Алистер Локвуд вели дека има периоди од денот кога концентрацијата на полен е најголема.

„За време на топлите денови, поленот ќе биде претежно рано наутро и навечер. Ако можете, организирајте ги состаноците за да не излезете веднаш. „Затворете ги прозорците или проветрете го станот кога концентрацијата на полен не е најголема“, рече тој.

  1. Пресоблечете се веднаш штом ќе се вратите дома

Звучи премногу едноставно, но така е! Можеме да собереме алергени од воздухот и да ги внесеме во куќата, поради што треба веднаш да се пресоблечеме. И чувајте ги чевлите близу до вратата, за да не „влезе“ во станот сè што има на чевлите.

  1. Измијте се веднаш штом ќе се вратите дома

Измијте ги рацете и лицето добро, така што прстите не ги допираат вашите очи или нос и зголемете го ризикот од алергени. Ако имате време, веднаш истуширајте се.

  1. Ако носите контактни леќи

Подобро е да се носат дневни леќи кои се фрлаат на крајот од денот,во сезоната на алергии, , отколку месечно, според д-р Локвуд.

„Ако сепак сте навикнати на месечни, исчистете ги потемелно за да ги измиете поленот и другите честички“, рече тој.

  1. Не заборавајте на маската

Корона пандемијата нè навикна да носиме маски, кои можат да ги заштитат носот и устата од алергени. Маската ќе делува како бариера и ќе бидеме позаштитени од вдишување на проблематични честички.