Спиењето го намалува стресот и нѐ лекува, но под ДВА УСЛОВИ!

19 јули, 2021
454210_nesanica_f

Доколку не спиеме доволно, нашето тело произведува екстремно високи нивоа на хормон на стрес, кортизол, а премногу од овој хормон лошо влијае на здравјето…

Ако легнеме порано (најдоцна до 23 часот, идеално до 22 часот), тогаш можеме да го контролираме нивото на кортизол и во текот на денот да се чувствуваме како да сме ги „наполниле батериите“.

Науката докажа дека луѓето кои легнуваат порано се поздрави од оние кои работат ноќна смена или се активни ноќе.

Луѓето кои не спијат доволно имаат поголема веројатност да развијат дијабетес тип 2, срцеви заболувања и хипертензија.