СПОРЕД НАУКАТА: Паровите во отворени врски се посреќни

14 септември, 2021
Opera Snapshot_2021-09-14_031455_www.alo.rs

Научниците од Универзитетот во Мичиген ги анализираа односите на 2.100 актери на возраст над 25 години со околу 1.500 од тие луѓе во моногамни врски и околу 600 во немоногамни врски.

Кога станува збор за тоа колку сакаат и колку се задоволни, истражувачите не откриле никаква разлика помеѓу моногамни парови и оние во отворени врски.

Сепак, нивото на љубомора беше помало, а довербата беше повисока кај оние кои беа во отворени врски. Покрај тоа, истражувањето откри дека паровите во отворени врски имаат пострастен љубовен живот од моногамни парови, но исто така се и помалку под стрес.

Ако и се верува на науката, се чини дека изборот на отворена врска е вистинскиот пат ако сакате помалку љубомора и поголема доверба – вистинска основа за секоја романтична врска.

Има ли смисла луѓето во отворени врски да се посреќни? Според истражувањето, постојат неколку причини. Најочигледно: имаат почесто секс, а се покажа дека сексот придонесува за среќа.

Втората причина е онаа што е поважна, а тоа е дека луѓето во отворени врски честопати комуницираат повеќе.

Од друга страна, истражувањето откри дека луѓето во отворени врски чувствуваат поголема љубов и доверба кон својот примарен партнер отколку кон својот секундарен партнер, па се поставува прашањето дали е можно да се сакаат повеќе луѓе подеднакво и дали резултатите од ова истражување се точни , пренесуваат медиумите.