Студија: Луѓето кои го прележале Ковид-19 може да имаат посилен имунитет, но сепак треба да се вакцинираат

7 септември, 2021
korona-virus-830x0

Студијата не фрла сенка врз имунитетот стекнат со вакцинација

Израел е далеку пред остатокот од Светот кога станува збор за вакцинирање на населението против коронавирусот. Затоа не треба да изненадува фактот што податоците од Израел предизвикуваат големо внимание, бидејќи за остатокот од човештвото, тоа е на некој начин поглед кон иднината.

Научниците од здравствените служби Макаби во Тел Авив неодамна објавија студија која сѐ уште чека научни прегледи, сугерирајќи дека луѓето кои имале „Ковид-19“ имаат повисоко ниво на заштита од делта варијанта од оние кои ја примиле вакцината.

За жал, некои ги земаа здраво за готово резултатите од оваа моментално непрегледана студија, па заклучија дека е подобро да се заразат отколку да се вакцинираат.

Инфекцијата го изложува нашиот имунитет на неколку вирусни протеини на коронавирусот, додека повеќето вакцини против имунитетот на корона ја стимулираат реакцијата на само еден антиген – протеинот спајк на новиот коронавирус. Ова резултира со повеќе насочен, но во исто време поограничен имунолошки одговор, за разлика од самата болест „Ковид-19“.

Иако луѓето кои се заразени со корона вирусот можат повторно да се заразат, природно стекнатиот имунитет продолжува да се развива со текот на времето, а антителата остануваат присутни подолго отколку што се мислеше. Новите докази сугерираат дека имунитетот по тешка и блага инфекција штити од симптоматски и асимптоматски реинфекции.

Освен опасноста да се извлечат заклучоци од податоците што не биле прегледани од независни научници, подеднакво е клучно да се стават податоците во вистинскиот контекст. Иако студијата укажува на јачината на природно стекнатиот имунитет, тој не ги зема предвид ризиците вклучени во постигнувањето природен имунитет преку инфекција. Исто така, студијата не фрла сенка врз имунитетот стекнат со вакцинација.

Покрај тоа, придобивките од вакцинацијата не беа споменати во студијата, бидејќи не вклучува луѓе кои не биле заразени со новиот корона вирус.

Идејата дека е подобро да се остане невакцинирана произлегува од заблудата дека чекањето за стекнување на природен имунитет е всушност прашање на избор. Но, тој избор може да чини многу.

Покрај ризикот од развој на тежок Ковид-19 и можна смрт, неколку неодамнешни студии покажаа дека инаку здравите лица кои се опоравиле од корона имаат значително поголем ризик од долгорочни здравствени проблеми, вклучувајќи миокардитис (воспаление на срцевиот мускул), згрутчување на крвта и мозочен удар, во однос на вакцинирани лица.

Покрај тоа, најригорозниот безбедносен надзор во историјата на САД покажа дека вакцините против коронавирусот се безбедни и ефикасни.