Тајната на витката линија на Џулија Робертс: Диетата која актерката ја практикува успева со години!

27 март, 2021
205567_profimedia0486023868_ls

Џулија Робертс е синоним за „убава жена“, таа со години е прогласувана за најубава жена на светот, а открива дека на 53-годишна возраст ја одржува својата младост и здрава линија со помош на диета ГИ .

Веб-страницата Diet weight loss, која вклучува диета на познати личности, пишува дека Џулија Робертс го должи одличниот изглед на ГИ диетата, што ѝ обезбедува „вечна младост“, но ги советува сите што сакаат да го пробаат да се консултираат со лекар или нутриционист прво.

Сепак, диетата ГИ не е особено ограничувачка, а особено се препорачува за оние кои не можат да си помогнат, а да не јадат „нешто слатко“.

ГИ се однесува на гликемискиот индекс на храна, кој беше воведен за класифицирање на добри и лоши шеќери. Гликемискиот индекс е мерка за тоа колку брзо и во која мерка одредена храна влијае на зголемувањето на нивото на шеќер во крвта – се движи од 0 до 100, со храна со висок ГИ (над 70 на скалата) што брзо доведува до пораст на нивоа на шеќер во крвта.

Во оваа диета нема големи групи на храна кои се забранети и не мора да броите колку калории сте внеле, важно е вашата диета да се состои од правилни видови овошје, зеленчук и цели зрна – држете се на ниско ниво , односно избегнувајте ги оние со висок ГИ.

На кратко, се јаде скоро целото овошје и зеленчук, освен лубеницата и ананасот, како и млечни производи, јајца, риби и школки, свинско и говедско месо. Белиот леб, белиот ориз, компирот, белото брашно и белиот шеќер се избегнуваат, но се дозволени леб од цели зрна и макарони, кафеав ориз, овесна каша …

Дозволено е дури и пиење умерени количини алкохол, како што е чаша вино од време на време, и иако шеќерот е забранет, можете да го засладите со сладолед без шеќер.

На Интернет лесно ќе најдете графи за храна со нивниот ГИ кој може да го следите:

  1. Јадете многу зеленчук и овошје како што се јаболка, круши, праски и бобинки. Дури и тропско овошје како што се банани, манго и папаја имаат понизок гликемиски индекс отколку вообичаените десерти.
  2. Јадете житарици во најмалку обработена состојба како што се леб од цели зрна, кафеав ориз, јачмен, просо и трици од пченица, овес итн.
  3. Ограничете ги белите компири и рафинираните производи од житни култури, како што се белиот леб и белите тестенини.
  4. Ограничете ги слатките – вклучително и калорична храна со низок гликемиски индекс, како сладолед. Намалете го овошниот сок на половина чаша на ден. Целосно отстранете ги пијалоците со шеќер.