Да живее хијалуронската киселина: Како таа и помага на нашата кожа

20 мај, 2021
62090356-koza-njega-lica-ten

Ако чувствувате дека кожата ви е сува, поголема е веројатноста дека сте дехидрирани, односно дека не добивате доволно вода, отколку што навистина имате сув тип на кожа, што се дефинира како недостаток на масло. Хијалуронската киселина, што е еквивалентна на голема чаша вода за кожата, помага многу добро.

Голем процент на составот на кожата е вода, дури 64 проценти, така што хидратацијата е едно нешто што на кожата секогаш ќе и треба. Ова значи дека дехидратацијата може да има ист ефект врз сувите и мрсни типови на кожа, особено, на пример, ако имате централно греење што сериозно го суши воздухот. Екстремните временски услови, климатизацијата и премногу кофеин исто така можат да предизвикаат многу дехидрираност, но постојат начини на кои можеме да се спротивставиме на овој лош ефект.

Со пиењето доволно вода, една состојка прави феноменална работа кога станува збор за богата хидратација на кожата – хијалуронската киселина. Може да му помогне на кој било тип на кожа бидејќи привлекува количина на вода илјада пати потешка од сопствената тежина. Секој во одреден момент, без разлика дали е сезонски или станува збор за таков тип на кожа, има дехидрирана кожа.

Хијалуронската киселина е молекула на јаглени хидрати и природна состојка на кожата. Покрај тоа, таа е клучна молекула за влажноста на кожата со единствена способност да ги врзува и задржува молекулите на водата. Овој шампион за нашиот тен има ненадмината способност да ја хидрира кожата. Покрај тоа што е природна состојка на кожата, хијалуронската киселина во синтетичка форма се наоѓа и во многу креми, серуми и други производи за нега на кожата. Ако сте загрижени да ставите киселина на лицето, запомнете дека не сите киселини имаат адстрингентно својство. Млекото е малку кисело, како и нашиот природен штит – кожата. Хијалуронската киселина паѓа некаде помеѓу пет (иста како и киселоста на шолја бело кафе) и осум (што е скоро неутрална) на скалата на киселост, додека нашата кожа е помеѓу 4,5 и 6,2, што ги прави многу нежен спој.

За најдобри резултати, хијалуронската киселина најдобро е да се користи редовно, наутро и навечер, проследена со хидратантна крема за да се одржи лицето што е можно повлажно.