Ве мачи киселина и лошо варење на храната во желудникот? На овие намирници обрнете посебно внимание!

18 јули, 2021
323518_z1_f

Луѓето кои имаат проблем со желудникот, како што е зголемена киселина во стомакот, треба целосно да ја регулираат својата исхрана. Обрнете посебно внимание на оваа храна.

Прво, треба да ги елиминирате газираните пијалоци, кофеинот, алкохолот, но и зачинетата, кисела и лута храна.

Храната со ниска pH вредност предизвикува металоиди, киселински рефлукс, како и други поврзани здравствени проблеми.

Зачинета храна и сосови

PH вредноста на чилисосот е од 2,8 до 3,7, поради што тие можат да доведат до иритација на хранопроводната лигавица и да предизвикаат враќање на желудочната киселина. Консумирањето премногу зачинета храна обично доведува до металоиди, поради што се препорачува да бидете внимателни со количината на зачинети производи што ги консумирате.

Пијалоци со кофеин

Чаевите и енергетските пијалоци исто така ја иритираат слузокожата на желудникот, предизвикувајќи болка. Покрај тоа, пијалоците со кофеин го ослабуваат долниот езофагеален сфинктер, што доведува до враќање на киселината од желудникот во хранопроводот.

Цитрусни сокови

Ако имате проблем со металоиди, избегнувајте агруми. Бидејќи е многу кисела, може да предизвика дополнителни стомачни проблеми.

Чери домат

Овој вид домат може да биде исклучително кисел, па затоа треба да го избегнувате. Ако сепак сакате да јадете чери домати, после нив може да јадете бонбони од ментол, што го стимулира производството на слуз во стомакот, и на тој начин може да намалите металоиди.

Масна и пржена храна

Масна и пржена храна е ризична за јадење затоа што доведува до враќање на желудочната киселина во хранопроводот, поради што ќе имате металоиди. Совет е да избегнувате помфрит, чипс, сирење, полномасно млеко и путер.

Лук

Суровиот лук е на списокот на храна што треба да ја избегнувате доколку имате металоиди. Ова особено се однесува на лукот, кој може да предизвика болка во стомакот.

Додатоци на храна

Еве уште неколку намирници што треба да се избегнуваат доколку имате металоиди:

  • Кокосово масло
  • Шеќер, јаворов сируп, преработен мед
  • Сол
  • Мајонез
  • Житарки како пченка и пченица