ВИСТИНА ИЛИ МИТ: Маслиново масло за сончање и потемнет тен кој трае со месеци? Еве што треба да знаете

25 јуни, 2021
TIJELO-660x450

Веројатно сте слушнале за маслиновото масло како идеално средство да постигнете совршен тен барем еднаш во животот. Многу родители користеле маслиново масло за да не изгорат, но многу од нив успеале да изгорат до степен родителите да ги мачкаат со јогурт дење и ноќе, и покрај овие тешки масни слоеви.

Значи, има ли смисла да носите шише домашно маслиново масло со вас и оваа година?

Треба да се напомене дека сонцето може да има негативни ефекти врз нашата кожа само ако претераме со сончање. Треба да бидете изложени на сонце постепено, особено ако сте личност со посветол тен. Прекумерното изложување на сонце може да резултира со изгореници од сонцето и на долг рок значително да ја оштети вашата кожа.

Здрав и потемнет тен кој трае со месеци

Маслиновото масло помага во одржување на еластичноста на кожата, ја хидрира сувата кожа, ја храни косата и го враќа сјајот и еластичноста. Може да биде многу корисно и во летните денови, кога копнееме за постојан тен, но не на начинот на кој многумина веруваа.

Имено, ова масло содржи висока концентрација на антиоксиданти кои го ублажуваат влијанието на УВ зраците врз нашата кожа, но не може целосно да не заштити од сонцето. Сепак, поради силното хидрантно дејство, ќе и обезбеди на вашата кожа соодветна заштита. Она што треба да го направите е да бидете претпазливи да не го користите кога сонцето силно сјае.

Нанесете тенок слој маслиново масло наутро или навечер и сончајте се само десет минути. На овој начин ќе избегнете прекумерно изложување на сонце и маслиновото масло ќе ја храни вашата кожа што ќе резултира со прекрасен тен. Овој начин на сончање може да биде многу поефикасен од изложувањето на сонце кога сјае најсилно, односно во периодот од 12 до 16 часот. Користејќи маслиново масло, не само што ќе добиете убава боја, туку ќе биде постојана дури и неколку месеци по летото, советува krenizdravo.hr