Вистинска напаст: Пробајте ги овие трикови и ослободете се од овошните мушички

6 јули, 2021
Screenshot 2021-07-06 110447

Мушичките се досадни и пренесуваат заразни болести

Овошните мушички можат да бидат вистинска напаст, особено во летните месеци. Докажано е дека овие мушички се толку мали што можат да поминат низ мрежите на прозорците и вратите, па затоа е многу тешко да се спречи нивното влегување.

Сепак, она што можете да го направите е да отстраните сè што може да ги привлече. Ова ќе ги спречи да слетаат на овошјето и зеленчукот и да ги заразат со бактерии.

Применете ги овие 3 трикови и веќе нема да имате проблеми со нив.

1. Оцет и течен детергент за миење садови

Мешавина од оцет и течен детергент за миење садови може да помогне во истерувањето на мушичките. За да го користите овој метод, треба да измешате околу 20 мл детергент и околу 40 мл јаболков оцет.

Измешајте го ова во чаша, а потоа покријте ја чашата со проѕирна фолија. Зацврстете ја фолијата со ластиче, а на врвот издупчете дупки со чепкалка за заби. Оцетот во чашата ќе ги привлече мушичките и тие ќе влетаат внатре.

2. Чувајте ја храната во фрижидер

Садот со свежо овошје може да изгледа убаво на вашата кујнска маса, но исто така е и отворена покана за овошните мушички да го нападнат. Имено, овие мушички ги привлекува мирисот на овошје и зеленчук што созрева и ферментира, а тоа обично се случува во текот на летото или раната есен.

3. Зачински билки

Познато е дека некои растенија ги бркаат мушичките, така што со мирисите на овие растенија можеме да уживаме во мир без нив. Зачинските растенија како што се здравецот, босилекот, лавандата, нането, и шери доматот се најпознатите репеленти.