ВНИМАНИЕ: Ако ги забележите овие ПРОМЕНИ во ЛУШПАТА ОД КОМПИРОТ, не го јадете, може да предизвика труење

9 септември, 2021
profimedia-0511379572

Дури и ако лушпата се отстрани…

Компирот е омилена храна на многумина. Покрај тоа што е вкусен, тој е многу ефтин и хранлив во исто време, и можете да го комбинирате со разни јадења или да го јадете како главно јадење.

Меѓутоа, ако неодамна сте купиле поголема количина, пред да го подготвите погледнете како изгледа компирот, бидејќи може да се случи да не треба повеќе да се јаде поради овие промени.

Експертите велат дека постои еден специфичен знак кој открива дека компирот повеќе не е добар за јадење, но дека може да биде и опасен по здравјето. Лесно е да се помисли дека треба само да ги отстраните лушпите од компирите за да се јадат, но – не сте свесни за проблемот. Според порталот „Healthline“, зелената боја на компирот се појавува кога почнува да се произведува хлорофил, што е природен процес.

krompir

Кога ќе го забележите овој пигмент, тоа значи дека компирот, исто така, започнал да произведува соланин, компонента која штити од штетите кои ги предизвикуваат животни, инсекти, габи и бактерии. Тоа е токсин кој се наоѓа во компирот, а не само во зелените точки, а доколку е на повисоко ниво, може да биде опасен за луѓето, пишува „Ordinacija.hr“.

Нивото на соланин е највисоко кај лушпите од компирите, така што лупењето дефинитивно ќе отстрани дел од токсините (околу 30 проценти), но нема да го решите проблемот. Експертите не се сигурни колку точно оваа компонента треба да биде во компирот за да се разболите, но една студија покажа дека 0,6 милиграми на килограм тежина може да доведе до болести.

Особено е важно таквите компири да се држат подалеку од деца кои имаат многу помала телесна тежина, за да можат посилно да ги почувствуваат последиците од труењето со соланин.