Во кое рамо е подобро да ја примиме вакцината и што е тоа Ковид рака? Лекар одговара на сѐ што ве интересира!

10 мај, 2021
profimedia-0585523733

Бидејќи вакцината стана достапна за секого, постојат голем број прашања што се појавуваат во врска со нејзината безбедност. Исто како и повеќето вакцини, и оваа се дава во рамото, а по првата доза, во период од околу еден месец, се дава и втората.

„Првата доза на вакцината обично се дава во рака која не е доминантна, односно во раката што ја користите помалку. Втората доза може да биде во спротивна рака, но во суштина нема значителна разлика и може да се земе и кај едното и во другото. Само ако се појави реакција, како што е болка во раката, полесно е да биде во раката што не е доминантна“ – вели Прим. Д-р Славица Илиќ.

Кои несакани ефекти може да ги очекуваме?

Меѓу пациентите кои веќе биле вакцинирани, има и такви со несакани ефекти, сепак, 88 проценти од нив не се сериозни, додека 12 проценти се изјасниле со потешки.

Најчесто пријавени несакани ефекти биле: треска, болка во рацете, главоболка, мускулна болка, општа слабост, замор, црвенило на местото на вакцинација, гадење, болки во зглобовите.

Ретки и очекувани несакани ефекти

Овие се очекувани несакани ефекти, кои често се јавуваат, се слични на несаканите ефекти од другите вакцини, така што тие обично се со благ до умерен интензитет и поминуваат спонтано за неколку дена или со примена на симптоматска терапија. Може да се појави главоболка, треска и болка на местото на вакцинација.

Vakcina

Кои се посериозните несакани ефекти?

Меѓу сериозните несакани ефекти, најчесто биле забележани реакции на преосетливост, кои се манифестирале како осип, кратко време по вакцинацијата, поради што биле користени антиалергиски лекови и по што се случило закрепнување во сите случаи. Исто така, поретко биле забележани реакции на пареза на лицето или периферна слабост на едната страна од лицето.

Што е тоа рака КОВИД?

Ако забележите осип околу местото каде што сте ја примиле вакцината, тоа може да биде Ковид рака, според веб-страницата на Центарот за контрола и превенција на болести. Во медицинска смисла, тоа е одложена реакција на кожата на вакцината.

Како да избереме рака во која ќе ја примаме вакцината?

Можете да изберете рака во која сакате да се вакцинирате, а самата вакцинација не се разликува многу од другите, така што нема правилен или погрешен избор. Лекарот може да советува, но конечната одлука зависи од вас. Некои ќе речат дека треба да ја избереме доминантната рака затоа што повеќе ја користиме и повеќе ја движиме, а со тоа влијаеме на крвотокот. Ова значи дека постојано ќе го ублажуваме чувството на болка и ќе го скратиме времетраењето на симптомите. Но, бидејќи болката може да трае до два дена по вакцинирањето, ако изберете рака што не е доминантна, ништо нема да ве спречи да ја завршите работата.

Можеме ли да избереме во која рака ќе ја добиеме втората доза на вакцина?

Одговорот е да и во овој случај! Можете исто така да изберете со која рака да ве вакцинирате при приемот на втората доза.