Време е за една квалитетна детоксикација по празничното претерување со храна и пијалоци

4 јануари, 2021
dreamstime-s-182940740

Црниот дроб се „шокира“ секој пат кога ќе се прејадете или пиете премногу алкохол. Имено, кога јадете и пиете премногу, црниот дроб не успева да разгради се што ќе јадете, а тоа го уништува.

Детоксикација на црниот дроб е корисно да се прави четири пати годишно и да се придржува до неа 7-14 дена, по што постепено се воведува друга храна. Најдобро е да јадете бела риба и пилешко и мисиркино месо бидејќи се работи за лесно сварлива храна, како и многу зеленчук. Заедно со менито за детоксикација, можете да пиете децилитар сок од цвекло секој ден, пет дена. Покрај чистењето на црниот дроб, ја враќа и енергијата. Или наместо тоа, пред првиот оброк, можете да пиете мешавина од лажица маслиново масло и сок од половина лимон, што ги чисти бубрезите и жолчните канали и црниот дроб, вели дипломиран Инженер за исхрана Сандра Мариќ Булат. Додава дека исхраната прилагодена на пациенти со замастен црн дроб е корисна за сите да се опорават по прејадувањето во празникот.

Црниот дроб се „шокира“ секој пат кога ќе се прејадете или пиете премногу алкохол. Имено, кога јадете и пиете премногу, црниот дроб не успева да разгради сè што внесувате, а тоа го уништува. Затоа е важно да го детоксицирате после прејадувањето за време на празниците.

Најдобар начин за лекување на безалкохолен замастен црн дроб, но и детоксикација е да се воведат правилни навики во исхраната. Ова значи избегнување на дополнително засладена, но и масна, солена и пржена храна и газирани пијалоци.

Фокусот на детоксикација треба да биде првенствено на чистење на организмот и регенерација на клетките на црниот дроб доколку настанело нивно оштетување. Но, за да се зачува здравјето на црниот дроб на долг рок и да се обезбеди негово правилно функционирање, потребно е да му се обезбеди балансирана и правилна исхрана. Со ваква соодветна исхрана, можете да го зголемите внесувањето храна што го стимулира потенцијалот за детоксикација на црниот дроб.

Тоа се горчливи јадења како аспарагус, цикорија, цикорија, рукола, глуварче, брокула, зелка, кељ и карфиол и темно зелен лиснат зеленчук. Исто така, вклучете корен зеленчук во вашата исхрана, пред се моркови, магдонос, цвекло и ѓумбир. Од свежо овошје, зголемете го внесувањето на овошје богато со пектин, како што се јаболка, круши и бобинки и цитрус, поради поголемата содржина на витамин Ц. Пијте доволно вода затоа што игра клучна улога во елиминирање на токсините и отпадните материи од организмот.

Исто така, избегнувајте алкохол и внесувајте умерен кофеин. Наместо тоа, заменете го попладневното кафе со билни чаеви, а зачинете ја храната со различни природни зачини како магдонос, рузмарин, мајчина душица, нане, куркума, ѓумбир и каранфилче. Поради микроелементи и биолошки активни супстанции кои делуваат како антиоксиданти, оваа храна учествува во зачувување на клетките на црниот дроб.

Во случај на безалкохолно заболување на масен црн дроб, се препорачува исхрана со помала енергетска вредност, односно онаа што ќе помогне да се намали телесната тежина, со редовна физичка активност. Ова значи дневна доза од 1300 до 1800 kcal, но секогаш со препорака на нутриционист и лекар. Дури и ако немате замастен црн дроб и следите диета со цел детоксикација, имајте на ум дека диетите се ограничувачки и можат да му наштетат на организмот доколку се спроведуваат невнимателно и траат повеќе од 14 дена.

Пример за диетално мени за замастен црн дроб

ПОЈАДОК – 8 ч.

• 150 гр овошна салата (ананас, јаболко, праска)

УЖИНА – 10 ч.

• 2 дл јогурт со 0,9 проценти м.м.

РУЧЕК – 14 ч.

• Рибина супа

• 160 гр групер по труп

• 200 гр зелено / салата од цикорија 200 гр

УЖИНА – 16 ч.

• 100 гр портокал

ВЕЧЕРА – 19 ч.

• 200 гр медитеранска салата (60 гр ориз, 50 гр грашок, 15 гр пченка, 2 гр целер, 45 гр моркови, сок од лимон, 5 гр маслиново масло

• 200 гр цвекло (рендано, варено)

Храна што треба да се избегнува

• Свежи или топли пекарски производи, квасено тесто, крокети, макарони и сирење, шпагети со масен сос

• Полномасно млеко, пушени и зрели сирења, крем со многу маснотии

• Масно и пушено месо, полутрајни и трајни колбаси, паштети

• Морски школки (лигњи, школки, ракови и школки)

• Неправилно преработен зеленчук со кромид, црвени пиперки, домати, праз

• Незрело или многу слатко овошје, ореви, лешници, бадеми

• мајонез

• Алкохол, безалкохолни газирани пијалоци, црни чаеви

• Целата конзервирана храна

Препорачана храна

• црн леб, тост-леб, интегрални тестенини, каша / палента, гриз

• Делумно обезмастено млеко (1,5 процент мм), сурутка, кефир, јогурт со пробиотици, урда и посно урда

• Целото месо што содржи помалку маснотии / посно месо (телешко месо, живина, свинско месо, живина)

• Сина и бела риба, тврдо варени јајца

• Целиот свеж зеленчук кој е правилно сварен

• Зрело овошје без кожа / кора, компоти, пире

• Маслиново, тиква и масло од сусам

• Чаеви: пеперминт, пикамор, камилица и мелем од лимон